O-STA

Pazi, sveža grafika! #6 Jaka Babnik: Top lokacija

Družba TAM-TAM in Mednarodni grafični likovni center (MGLC) v sredo, 9. avgusta, ob 17. uri vabita na odprtje šeste razstave iz cikla Pazi, sveža grafika! #6 Jaka Babnik: Top lokacija. Razstava bo na ogled do 4. 9. 2017 v TAM-TAMovi Ulični galeriji na Vegovi (nasproti Glasbene matice).

Jaka Babnik: Top lokacija

Krožišča so kot znamenja razvoja in lokalnega napredka postala predmet javnih razprav o učinkoviti prometni ureditvi, modernizaciji in gospodarskem napredku določenega kraja in takoj za tem tudi razprav o njihovem estetskem in urbanističnem potencialu. Z gradnjo krožišč se je v slovenski prometni in tudi kulturni krajini pojavil nov tip prostora kot tarča pogleda - top lokacija. Lokalne oblasti so jo prepoznale kot odlično priložnost za izražanje identitete svojega kraja in okolice. Načrtovanja in urejanja krožišč so se lotile resno, včasih morda preveč zavzeto, zato je top lokacija v mnogo primerih postala prostor stereotipne podobe kraja in izražanja domačijske miselnosti, ki jo mnogi mimovozeči pogosto stežka razumejo. Serija fotografij z naslovom Top lokacija je fotografsko-dokumentarni prispevek k razpravi o nastajanju estetskih vrednot, ki jih sooblikujemo z uporabo javnega prostora.

Jaka Babnik (1979) je diplomiral iz sociologije in zgodovine na filozofski fakulteti v Ljubljani. Od leta 1996 deluje kot samostojni umetnik, fotograf, snemalec in filmar. V obdobju 1998-2006 je bil urednik fotografije pri slovensko-hrvaški reviji Pendrek, v obdobju 2006-2009 pa je urejal revijo Kontejner. Leta 2006 je posnel glasbeno-dokumentarni film Listen to Srečna mladina. Deluje kot fotograf, kurator in založnik, uveljavil se je s številnimi odmevnimi projekti, kot je Art of Asphalt (s Sergejem Vutučem), in fotografskimi serijami, kot sta We Are Dogs! (2009) in Jebodrom (2014). Od leta 2012 vodi (z Boštjanom Pavletičem) neodvisno fotografsko založbo Rostfrei Publishing. Živi in deluje v Ljubljani.

...................................................................................................................................................................................................

9. 8.-4. 9. 2017, TAM-TAMova Ulična galerija na Vegovi (nasproti Glasbene matice).