O-STA

Mladi mesečno v povprečju zaslužijo manj kot tisoč evrov

Mladi iz Srednje Evrope, Balkana in baltskih držav v povprečju na mesec ne zaslužijo več kot 1000 evrov neto, je pokazala raziskava mednarodnega portala za primerjavo plač Paylab, ki jo je predstavila STA. Poleg nizkih prihodkov imajo mladi težave tudi pri urejanju lastnih domov, zato se od staršev odselijo kasneje kot mladi z Zahoda.

IZOBRAŽEVANJE

Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo

Preden ustanovite podjetje, svojo poslovno idejo dobro preverite. Pri tem vam brezplačno pomagamo na Dati.

Več informacij

Kakšna je realna kupna moč mladih?

Mednarodni portal za primerjavo plač Paylab je pod drobnogled vzel realno kupno moč trenutno zaposlenih milenijcev v državah Srednje Evrope, Balkana in baltskih držav. Gre za generacijo, rojeno po letu 1980 (generacija Y), ki ima zaradi svojega nakupnega vedenja velik vpliv na maloprodajo in nepremičninski trg.

Na nakupno vedenje te generacije v veliki meri vpliva informacijska tehnologija. Gre za internetno generacijo, ki na spletu, ki ga dojema kot primaren vir informacij, preživi več ur dnevno.

Nakupne navade in način odločanja je vsekakor treba upoštevati, ko podjetniki nagovarjate svoje kupce. O navadah svojih potencialnih kupcev morate dobro razmisliti tudi bodoči podjetniki. In sicer v času, ko svojo podjetniško zgodbo šele snujete. Da bo vaša ideja dobro pripravljena na razmere na trgu in da bo posledično vaše podjetje uspešno, vam priporočamo obisk našega brezplačnega seminarja Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo. Na njem boste vašo podjetniško zamisel preverili in jo, če bo potreba, ob pomoči podjetniških strokovnjakov še pravočasno preoblikovali oziroma spremenili.

Prijava na izobraževanje

Mladi Slovenci se odselijo pri 29, Slovenke pri 27 letih

Mladi iz srednje in vzhodne Evrope zaradi slabših lokalnih razmer kasneje zapustijo svojo rojstno hišo, kot njihovi vrstniki z zahoda. Za srednji in vzhodni del Evrope je namreč po podatkih Eurostata značilno, da relativno velik delež milenijcev še zmeraj živi s starši. In sicer šest od desetih mladih, starih od 18 do 34 let.

Prijava na izobraževanje

V Sloveniji se ženske od staršev v povprečju odselijo pri 27, moški pa pri 29 letih. V državah zahodne Evrope mladi svoje družinske domove zapuščajo veliko prej. Za primerjavo navajajo Finsko, kjer se ženske od staršev odselijo v povprečju stare 21,1 leta, moški pa 22,8 leta.

Koliko v povprečju zaslužijo mladi?

Paylab je proučeval tudi prihodke, ki jih imajo mladi, rojeni v srednji in vzhodni Evropi. Ugotovili so, da mladi v povprečju ne zaslužijo več kot 1000 evrov neto na mesec. Opazna je sicer razlika med starejšimi milenijci, rojenimi v 80. letih, ki imajo večletne delovne izkušnje, in mlajšimi milenijci, rojenimi v 90. letih, ki na trg dela šele vstopajo. Plača slednjih je v povprečju za 25 odstotkov nižja.

Razlika v višini neto plače med mlajšimi in starejšimi milenijci je značilna tudi za Slovenijo. Plača prvih znaša 839, plača drugih pa 986 evrov, kar je 18 odstotkov več. Ker pa izkušnje naših podjetniških strokovnjakov kažejo, da imajo mladi zelo dobre poslovne ideje, imajo na ta način tudi priložnost, da dodatno zaslužijo. Ustanovitev podjetja je preprosta, njegov uspeh pa ob dobri ideji in delovni vnemi zagotovljen. Vse začetne informacije, ki jih potrebujete za vstop v podjetništvo mladi in vsi drugi zainteresirani dobite v podjetju Data.

Morda vas zanima tudi:

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijefinance gospodarstvo kadri podjetniške novice podjetništvo zanimivosti

Oznakeavtorski članki kupna moč milenijci mladi raziskava

POVEZAVA: http://data.si/blog/2017/08/07/mladi-zasluzijo-manj-kot-tisoc-evrov/