O-STA

Izplačilo potnih nalogov vedno na TRR

Pisanje in izplačilo potnih nalogov predstavlja večini podjetnikom, predvsem začetnikom, in zaposlenim zamudno delo. Pri tem se pogosto pojavijo tudi marsikatere nepravilnosti, ki jih inšpektorji hitro odkrijejo in kaznujejo.

IZOBRAŽEVANJE

Potni nalogi

Vam izplačilo potnih nalogov povzroča težave? Udeležite se našega seminarja in se izognite nepravilnostim.

Več informacij

Ne glede na to ali imate s. p. ali d. o. o., morate poskrbeti za pravilno izpolnjene potne naloge. Povračilo stroškov prevoza na službenem potovanju se namreč ne všteva v davčno osnovo, če je dokumentirano s potnim nalogom ter računi oziroma drugimi dokazili. Kako pravilno izpolniti potni nalog vam tako teoretično kot tudi praktično predstavimo na našem seminarju Potni nalogi.

Prijava na izobraževanje

Kdaj sestavimo potni nalog?

Preden delavec odide na službeno pot, mora predstojnik oziroma druga pooblaščena oseba zanj izdati in podpisati nalog za službeno potovanje. Ta mora biti izdan v pisni obliki.

Oblika potnega naloga sicer ni predpisana. Če niste prepričani, kaj mora vsebovati, si lahko pomagate z obrazcem, ki ga najdete na naši spletni strani. Poskrbite, da bo vaš potni nalog vsebinsko enak omenjenemu obrazcu, četudi ga boste morda oblikovno spremenili. Lahko pa se odločite tudi za obisk našega seminarja o potnih nalogih, kjer vam bodo računovodski strokovnjaki odgovorili na vaša konkretna vprašanja.

Prijava na izobraževanje

Potni nalog je sicer sestavljen iz dveh delov - iz naloga za službeno potovanje in iz obračuna potnih stroškov. Slednji je podlaga za izplačilo potnih nalogov. Stroške, ki jih je imel zaposleni na službeni poti, se povrne samo na podlagi priloženih računov k obračunu potnih stroškov, sicer zaposleni nima pravice do povrnitve nastalih stroškov.

Potnemu nalogu oziroma obračunu zato priložite čim več dokazil (npr. potrdila o plačani cestnini v tujini, vstopnice za sejme, računi za nočitve, računi za parkirnine, računi za taksiste, parkirni listki ...) in pri njegovem izpolnjevanju bodite natančni. Na ta način se boste lahko izognili marsikateri nevšečnosti ob morebitnem obisku inšpektorja. Ti še posebej radi pregledujejo izplačilo potnih nalogov. Kakšne so najpogostejše napake, ki jih zasledijo in seveda kaznujejo, si preberite v prispevku Potni nalogi morajo biti izpolnjeni točno in sproti.

Izplačilo potnih nalogov le na TRR

Izplačilo potnih stroškov zaposlenemu ne sme biti več gotovinsko. Zato je potrebno potne stroške zaposlenemu nakazati na njegov transakcijski račun ali jih izplačati skupaj s plačo. V katerih primerih je dovoljeno plačilo v gotovini, sicer predpisuje 23.a člen Pravilnika o izvajanju Zakona o davčnem postopku.

Kdaj vam pripadajo dnevnice?

Pomembno je vedeti, da se službena pot začne, ko se delavec odpravi na pot in konča ko se vrne domov. V primeru daljše odsotnosti mu seveda pripadajo tudi dnevnice, ki predstavljajo nadomestilo za prehrano na službeni pot. Več o dnevnicah si lahko preberete v prispevku Dnevnice 2017: Izračunajte si jih z našim kalkulatorjem.

Do kalkulator za izračun dnevnic pa dostopate s klikom na spodnjo povezavo:

Informativni izračun dnevnice

Morda vas zanima tudi:

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijefinance kadri podjetniške novice podjetništvo zakonodaja

Oznakeavtorski članki dnevnice izplačilo potnih nalogov potni nalogi

POVEZAVA: http://data.si/blog/2017/08/10/izplacilo-potnih-nalogov-vedno-na-trr/