O-STA

Terenski dodatek: Komu pripada?

Terenski dodatek je povračilo stroškov za delo na terenu. Pravico delavca do terenskega dodatka ne določa Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1), ampak posamezne kolektivne pogodbe. Delodajalec mora tako glede same upravičenosti do terenskega dodatka upoštevati določila iz kolektivne pogodbe, ki ga zavezuje.

IZOBRAŽEVANJE

Potni nalogi

Na kaj morate biti pozorni pri izpolnjevanju potnih nalogov?

Več informacij

Uredba o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja, ki med drugim določa terenski dodatek, nadomestilo za ločeno življenje, pa tudi dnevnice in prevoz na delo in z dela. Terenski dodatek oziroma povračilo stroškov za delo na terenu se ne všteva v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja, če je izplačan delavcu, ki najmanj dva dni zaporedoma dela in prenočuje izven kraja svojega običajnega prebivališča in izven kraja sedeža delodajalca.

V primeru, da delodajalec zagotovi prehrano in prenočevanje, se delavcu v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja ne všteva terenski dodatek do višine 4,49 evra na dan.

Če pa delodajalec prehrane in prenočevanja ne zagotovi, se v davčno osnovo ne všteva povračilo stroškov v višini, kot je z Uredbo določeno za dnevnice in prenočevanje na službenem potovanju.

Kolikšne so višine dnevnic, si lahko preberete v prispevku Dnevnice 2017. Poleg tega pa si jih lahko preprosto izračunate z našim kalkulatorejm:

Informativni izračun dnevnice

Kako je s povračilom stroškov na službenem potovanju? Vse informacije dobite na izobraževanjih Potni nalogi in Abeceda poslovanja.

Vabljeni pa tudi k branju prispevka Izplačilo potnih nalogov vedno na TRR.

Prijava na izobraževanje

Terenski dodatek v primeru izmenskega dela

Zaradi potreb delovnega procesa je lahko delo organizirano tudi izmensko. Če delavec opravi najmanj dve izmeni, ki si sledita ena za drugo, izven kraja svojega prebivališča in ta kraj ni sedež delodajalca, se terenski dodatek ne všteva v davčno osnovo do višine 4,49 evra na dan.

Terenski dodatek v primeru nadomestila za ločeno življenje

Prav tako velja, da se v primeru, ko je bilo delavcu izplačano nadomestilo za ločeno življenje, terenski dodatek všteva v davčno osnovo. Izjemoma se to ne zgodi, če je bil delavec z delovnega mesta, na katerega je bil razporejen ali napoten na delo zaradi službenih potreb, poslan na teren.

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijekadri podjetniške novice podjetništvo zakonodaja

Oznakeavtorski članki dnevnice potni nalogi terenski dodatek zdr-1

POVEZAVA: http://data.si/blog/2017/08/16/terenski-dodatek/