O-STA

Velenje začenja z dogodki ob vstopu v praznični mesec

Velenje septembra praznuje. 20. septembra leta 1959 je bilo slovesno odprto novo zgrajeno mestno središče in od takrat 20. septembra zaznamujemo občinski praznik. Septembra je tako v Velenju vsako leto še več dogodkov in prireditev, ki vabijo na živahno dogajanje.

Že v petek, 1. septembra, vas tako vabimo na Promenado okusov, ki bo med 10. in 19. uro potekala na velenjski promenadi, na njej pa se boste razvajali s kulinaričnimi dobrotami gostincev pretežno iz Savinjsko-šaleške regije.

Sobota, 2. septembra, bo v znamenju Svetovnega festivala praženega krompirja kot samostojne jedi, ki ga med 9. in 19. uro na prizorišču pri TRC Jezero ob Velenjskem jezeru organiziramo skupaj z Društvom za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi organizirajo, Zavodom za turizem Šaleške doline in Turističnim društvom Velenje.

Praženje se bo pričalo ob 10. uri in bo trajalo predvidoma do 12. ure. Ob 12.30 se bo festival tudi uradno odprl. Po otvoritveni prireditvi, pa bodo lahko gostje pražen krompir tudi poskusili. Delitev praženega krompirja bo popestril bogat spremljevalni program. Nastopili bodo ljudski godci Šempes iz Šempetra, Vingosi iz Vinske Gore in Pihalni orkester Premogovnika Velenje. Za zabavni program bodo v nadaljevanju poskrbeli Podkrajski fantje, Harmonikarski orkester Goličnik in Ansambel Šepet. Letos sicer praznujemo 250 let od prihoda krompirja v deželo Vojvodine Kranjske. Na festivalu bo tako praznovalo in pražilo preko 80 ekip iz Slovenije in tujine (Švedska, Velika Britanija, ZDA, Nemčija, Avstrija, Madžarska in druge države). Vsako leto se zbere več simpatizerjev praženega krompirja, zato tudi letos pričakujemo izjemen dogodek, kjer bo okrog 10.000 ljubiteljev uživalo v praženem krompirju.

V septembru pripravimo tudi več županovih sprejemov. Tako bo v petek, 1. septembra, ob 16. uri na prizorišču TRC Jezero potekal županov sprejem za gasilce, pripadnike civilne zaščite, člane društev s področja zaščite in reševanja, policiste, krvodajalce, prostovoljce in mestne redarje. Sprejem se bo ob 16. uri začel z županovimi športnimi igrami, ob 19. uri pa bomo razglasili zmagovalce, sledilo pa bo družabno srečanje.

Naslednji dan, v soboto, 2. septembra, bo ob 17. uri v Muzeju premogovništva Slovenije župan Mestne občine Velenje sprejel prvošolce ter najmlajše Velenjčane (novorojence, za katere so starši na MOV oddali vlogo za uveljavitev enkratne denarne pomoči za novorojenca v obdobju od konca avgusta 2016 in do sredine avgusta 2017). Ta dan bo namenjen družinam. Na široko bomo odprli vrata muzeja, kjer si bodo lahko gostje brezplačno ogledali šest razstav, in vrata konservatorsko-restavratorske delavnice Muzeja Velenje. Potekale bodo ustvarjalne delavnice za otroke, ob tej priložnosti pa bomo najprej namenu predali tudi nov prireditveni prostor, ki ga je na Starem jašku uredil Premogovnik Velenje.

Ob 21. uri pa se bo na novem prireditvenem prostoru s koncertom treh posebnih glasbenih zasedb: dunajski trio Elektro Guzzi, zagrebška skupina ABOP ter The Stroj, ki praznuje 20 let delovanja, zaključil 20. Festival mladih kultur Kunigunda.

Prijazen pozdrav,

Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje