O-STA

Dodatka za nedeljsko delo in delo na praznike se izključujeta

Delavcu za delo v posebnih pogojih, ki izhajajo iz razporeditve delovnega časa, pripadajo različni dodatki. Opredeljuje jih Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1), medtem ko je njihova višina določena s kolektivno pogodbo na ravni dejavnosti. Poleg dodatka za nedeljsko delo in delo na praznike, delavcu pripadata tudi dodatka za nadurno in nočno delo.

IZOBRAŽEVANJE

Abeceda poslovanja

Vse informacije o poslovanju vašega podjetja na enem mestu!

Več informacij

Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) predvideva naslednje dodatke za delo v manj ugodnem času:

  • za nočno delo,
  • za nadurno delo,
  • za nedeljsko delo,
  • za delo na praznike in dela proste dneve po zakonu.

O nočnem delu in nadurnem delu smo že pisali v naslednjih prispevkih:

Podjetniki informacije glede zaposlovanja lahko dobite na brezplačnem seminarju Podjetnik sem - kaj pa zdaj?. Da pa bo izplačilo plač ustrezno, vabljeni na Abecedo poslovanja ali pa na individualno računovodsko svetovanje.

Prijava na izobraževanje

Dodatek za nedeljsko delo in dodatek delo na praznike se izključujeta

ZDR-1 ne določa višine dodatka za nedeljsko delo in drugih omenjenih dodatkov. Njihova višina se določi s kolektivno pogodbo na ravni dejavnosti. Dodatki se obračunavajo le za čas, ko je delavec delal v pogojih, zaradi katerih mu dodatek pripada. Pri tem je treba poudariti, da se dodatek za nedeljsko delo in dodatek za delo na dela proste dneve po zakonu med seboj izključujeta. Če dela prost dan pride na nedeljo, lahko delavci prejmejo dodatno plačilo za nedeljsko delo ali delo ob dela prostem dnevu in ne dvojnega plačila.

ZDR-1 prav tako ne določa vsebine in ne višine drugih dodatkov, ki bi izhajali iz manj ugodnega delovnega časa - dodatka za izmensko delo, za delo v deljenem delovnem času, ipd. Te naj bi določale kolektivne pogodbe za posamezne dejavnosti ali pa bi jih delodajalec lahko opredelil v svojih splošnih pogoji, v svoji kolektivni pogodbi delodajalca ali v pogodbah o zaposlitvi.

Če potrebujete pomoč pri oblikovanju pogodb o zaposlitvi v skladu z zakonodajo in kolektivnimi pogodbami, se lahko obrnete na naše pravne svetovalce. Pri pravilnem obračunu plač pa vam lahko pomagajo izkušeni računovodje računovodskega servisa Data.

Prijava na izobraževanje

Morda vas zanima tudi:

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijekadri podjetniške novice podjetništvo pravo zakonodaja

Oznakeavtorski članki delo na praznike nadurno delo nedeljsko delo nočno delo zdr-1

POVEZAVA: http://data.si/blog/2017/08/30/dodatek-za-nedeljsko-delo/