O-STA

Najlepši lipicanci in andaluzijci - zvezde prenovljenega hipodroma

Najlepši beli lipicanci in temperamentni andaluzijski konji združenja Cordoba Ecuestre so v nedeljo, 3. 9. 2017, navdušili številne obiskovalce Dneva Kobilarne Lipica. Plemeniti konji na vajetih jahačev iz Lipice in Španije so pripravili nepozabno predstavo ob odprtju prenovljenega hipodroma v Lipici - najsodobnejšega in najbolj atraktivnega v širši regiji. Prenovljeni hipodrom sta s simboličnim izpustom balonov odprla minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek in direktorica Kobilarne Lipica Lorela Dobrinja. Program so popestrili tudi Združenje rejcev lipicanca Slovenije, Postaja konjeniške policije Ljubljana in plesno-akrobatska skupina Flip, za konec pa je na hipodrom prišla še čreda lipicanskih kobil z najmlajšimi temnimi žrebeti.

Otvoritev prenovljenega hipodroma

Minister Počivalšek je ob otvoritvi poudaril, da je Lipica na dobri poti, da postane slovenski in svetovni turistični bister, kar si nedvomno zasluži: "Naj Kobilarna Lipica postane svetovno znana turistična destinacija. Ne nazadnje ima vse, kar potrebuje za to: avtohtono plemenito pasmo lipicancev svetovnega ugleda, kulturno krajino, sobivanje z naravo, izvrstno kulinariko in sposobne ljudi." Prenovljeni hipodrom daje Lipici nove možnosti na področju organizacije večjih konjeniških prireditev, je napovedala direktorica kobilarne Lorela Dobrinja: "Umestili smo se na zemljevid pomembnih konjeniških centrov v tem delu Evrope in prišli do točke, ko lahko s svojo ponudbo in infrastrukturo začnemo graditi mednarodno prepoznavnost naše kobilarne kot blagovne znamke konjereje in konjeništva, povezanega s slovenskim turizmom."

Kot projektant prenovljenega hipodroma je k temu prispeval tudi studio DRAFT arhitekti, družba Makro 5 gradnje kot izvajalec prenove, predvsem pa Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki je prispevalo potrebna sredstva.

Svetovno prvenstvo v vožnji dvovpreg

Naslednji pomemben in izjemno privlačen dogodek, ki ga bodo gostili na prenovljenem hipodromu, bo Svetovno prvenstvo v vožnji dvovpreg od 20. do 24. septembra. "Za Slovenijo je nedvomno velik uspeh že to, da gosti tako pomembno tekmovanje, kobilarna pa s hipodromom dobiva nove razsežnosti," je pojasnil minister Počivalšek in poudaril, da bo po 6,6 milijona evrov vrednih naložbah za ureditev lipiške infrastrukture v zadnjih letih tudi naložba v prenovo hipodroma pozitivno vplivala na obiskanost Lipice in razvoj turizma v širši regiji.