O-STA

Letošnji Elektrofest v znamenju elektroenergetike

Štiri uveljavljene elektroinstitucije pripravljajo že šesti izobraževalni dogodek Elektrofest. Družba ELES, Elektroinštitut Milan Vidmar, ljubljanska Fakulteta za elektrotehniko in družba GEN energija bodo v petek, 15. septembra, med 8. in 15. uro, na zanimiv način energetsko opismenjevale dijake in srednješolce.

Štiri "elektropostaje" na temo elektroenergetike

Na letošnjem Elektrofestu za mlade pripravljajo štiri "elektropostaje" na temo elektroenergetike. Strokovnjaki družbe ELES pripravljajo predavanje, na katerem jim bodo na zanimiv in interaktiven način predstavili, kako deluje slovenski elektroenergetski sistem in kakšna je v njem vloga družbe ELES. Elektroinštitut bo udeležence popeljal v visokonapetostni laboratorij, v katerem že več kot petdeset let izvajajo preizkuse naprav, ki obratujejo v elektroenergetskem sistemu, simulirajo pa tudi pojave strel. Dijakom bodo predstavili še sistem Scalar, na modelu v laboratoriju pa prikazali, kakšni pojavi nastanejo ob prenosu visoke napetosti. Družba GEN energija bo dijakom predstavila simulacijo delovanja Nuklearne elektrarne Krško. Na Fakulteti za elektrotehniko UL bodo dijaki preko igre spoznali principe prenosa električne energije od elektrarn do porabnikov. Pred poslovno stavbo družbe ELES bo Zavod 404 predstavil tudi tri projekte dijakov, ki so nastali pod njihovim okriljem - arkadno konzolo (napravo za igranje računalniških igric iz naših dni), growbox (notranji rastlinjak) in hovercraft (vozilo, ki se premika na zračno blazino).

Zabavni program

Dogajanje bodo organizatorji popestrili tudi z zabavnim programom na skupnem parkirišču treh vključenih institucij. Tam bodo obiskovalce pričakali akrobata Filip in Blaž, jo-jo mojster Vincent Cergolj, plesalec in lanskoletni zmagovalec šova Slovenija ima talent Jernej Kozan ter iluzionist Sam Sebastian. Dijaki se bodo okrepčali s slastnimi hamburgerji, za dobro vzdušje pa bo tudi tokrat skrbela ekipa radia Antena z Gverilcem Birkom.