O-STA

Mednarodna delavnica: Podpiramo prosto dostopne izobraževalne vire z uporabo mešanega učenja

Univerza v Ljubljani, koordinatorica projekta Erasmus+ KA2-HE-14/15 Environmental Protection and Natural Disasters, 19. septembra 2017 med 14:00 in 15:30 organizira mednarodno delavnico "Encourage Open Educational Resources by Blended Learning", na kateri bo predstavljen primer dobre prakse uporabe mešanega učenja, s poudarkom na prosto dostopnih izobraževalnih virih, ki so eden od rezultatov omenjenega projekta. Delavnica bo potekala v sklopu 2. svetovnega kongresa o prosto dostopnih izobraževalnih virih OER (UNESCO), ki se bo odvijal od 18. do 20. septembra v prostorih Cankarjevega doma v Ljubljani.

Na projektu Erasmus+, ki traja do konca oktobra 2017, Univerza v Ljubljani sodeluje s partnerji: Univerzo iz Brescie, Univerzo BOKU z Dunaja ter produkcijskim podjetjem Piktorama d.o.o. iz Slovenije. Glavna cilja projekta sta bila pripraviti kurikuluma in organizirati dve mednarodni interdisciplinarni poletni šoli, ki sta bili uspešno izvedeni v poletnih mesecih 2016 (na temo varovanja okolja) in 2017 (na temo naravnih nesreč). Skupno se je obeh poletnih šol udeležilo 47 študentov iz najrazličnejših držav sveta ter 7 evropskih univerz.

Spodbuda produkciji in uporabi prosto dostopnih izobraževalnih virov

Mešano učenje je metodologija poučevanja, za katero je značilna kombinacija klasičnega učenja v učilnici z učenjem na daljavo, podprta z informacijsko-komunikacijskimi tehnologijami (IKT). Predvsem v sklopu slednjega je pri obeh kurikulumih poletnih šol nastalo več kot dvajset prosto dostopnih izobraževalnih virov (video predavanj), ki so objavljeni na portalu poletnih šol www.let-group.com in portalu YouTube. Predavanja so posneli profesorji in strokovnjaki, ki pokrivajo najrazličnejša področja varovanja okolja in naravnih nesreč z vseh partnerskih univerz. Na tak način projekt Erasmus+ spodbuja prosto dostopne izobraževalne vire in njihovo kakovostno produkcijo.

Na delavnici bodo svoje izkušnje z mešanim učenjem v okviru doktorskih poletnih šol delili profesor Roberto Ranzi z Univerze v Brescii, profesor Mitja Brilly z Univerze v Ljubljani, profesor Winfried E.H. Blum z Univerze BOKU ter udeleženec 2. poletne šole o naravnih nesrečah Micha Heiser, prav tako z Univerze BOKU. O izkušnjah s tehničnega vidika pa bo spregovoril direktor sodelujočega partnerskega podjetja na projektu (Piktorama d.o.o.), Matjaž Lobnik.

Načrti za prihodnost

Projektni partnerji si že od samega razvoja ideje projekta in njegove prijave prizadevajo, da bi ideje in rezultati projekta živeli tudi po njegovem zaključku. Prosto dostopni izobraževalni viri, ki so nastali v času trajanja projekta, bodo kot redno ali dodatno študijsko gradivo vključeni v pedagoški proces na vseh stopnjah študijev partnerskih univerz. Doktorske poletne šole, izvedene z mešanim učenjem, so se glede na ankete udeležencev in sodelujočih predavateljev izkazale za dober način obravnavanja problematik, kot so varovanje okolja in naravne nesreče. Zato v načrtih ostaja tudi želja, da bi takšne poletne šole postale stalnica in da bi tak način učenja bil pogosteje uporabljan.

Organizatorji delavnice zato vljudno vabijo vse, ki jih zanima vsebina mešanega učenja in produkcija ter uporaba prosto dostopnih izobraževalnih virov, da se je udeležijo. Za prijavo in dodatne informacije se obrnite na klaudija.sapac@fgg.uni-lj.si. Pohitite, število mest je omejeno.