O-STA

SZJ Mestne občine Velenje - Na mednarodni književniško-prevajalski rezidenci v Vili Herberstein ustvarja književnik Goran Gluvić

Velenje, 13. september 2017 - Vsako leto v Velenju ali okolici gostimo znanega književnika, ki ustvarja na Mednarodni književniško-prevajalski rezidenci. Mednarodna književniško-prevajalska rezidenca v organizaciji Ustanove Velenjska knjižna fundacija je večletni kulturni program mednarodnega književnega sodelovanja v slovenskem prostoru, namenjen ustvarjalnemu bivanju tujih in slovenskih književnikov, prevajalcev in mednarodnih posrednikov novejše umetniške literature; prednostno književnim prevajalcem slovenske literature XXI. st. v druge evropske jezike; tistim, ki ustvarjajo, prevajajo, spoznavajo, interpretirajo, posredujejo, popularizirajo in promovirajo novejšo umetniško literaturo ter s slovenskim prostorom vzpostavljajo in širijo trajnejše mednarodne književniške povezave, organizirajo mednarodne izmenjave in gostovanja z udeležbo slovenskih avtorjev ipd. Z ustvarjalnimi/rezidenčnimi bivanji so nagrajeni izbrani tuji ali slovenski književni prevajalci, ustvarjalci in mednarodni posredniki.

Letos na rezidenci v Vili Herberstein ustvarja Goran Gluvić, slovenski književnik (pesnik, pripovednik, dramatik, književni prevajalec); avtor preko 30 knjižno objavljenih leposlovnih del za odrasle in mladino ter preko 30 gledaliških in radijskih iger; več njegovih knjižnih del je tudi prevedenih. Na mednarodni književniško-prevajalski rezidenci Velenjske knjižne fundacije so med drugimi že gostovali Marko Kravos, Andrej Medved, Milan Vincetič, Tone Peršak, Milan Dekleva in Matjaž Kmecl.