O-STA

Na Elektrofestu letos o elektroenergetiki

Štiri uveljavljene elektroinstitucije, družba ELES, Elektroinštitut Milan Vidmar, ljubljanska Fakulteta za elektrotehniko in družba GEN energija so v petek, 15. septembra, izvedle že 6. Elektrofest. Dogodek je namenjen interaktivnemu in zanimivemu načinu energetskega opismenjevanja dijakov in srednješolcev.

Ključno je sodelovanje z gospodarstvom

Dijake in sodelujoče na projektu so uvodoma pozdravili predstavniki elektroinstitucij, ki že 6. leto organizirajo Elektrofest. Mag. Venčeslav Perko, iz družbe ELES je poudaril pomen energetske pismenosti, saj sta znanje in razumevanje energije in energetike pomembna podlaga za odgovorno oblikovanje naše energetske prihodnosti. "To je tudi razlog, da vsako leto znova dijake povabimo k nam in jim predstavimo aktualne teme prenosa električne energije. Danes bomo veliko govorili o pametnih omrežjih, saj področje postaja vse bolj kompleksno, prihodnost pa izredno zanimiva," je še dodal. Dekan ljubljanske Fakultete za elektrotehniko prof. dr. Gregor Dolinar je izpostavil, da fakulteta posveča izredno veliko pozornosti sodelovanju z gospodarstvom: "To je izjemno pomembno ne samo za raziskovalno delo, vendar tudi za pridobivanje izkušenj študentov že v času samega študijskega procesa. Prav je, da študenti čim prej dobijo vpogled v to, kaj se dogaja v realnem svetu in ne komaj takrat, ko študij že zaključijo in iščejo službe."

Štiri "elektropostaje" na temo elektroenergetike

Na letošnjem Elektrofestu so za mlade pripravili štiri "elektropostaje" na temo elektroenergetike. Strokovnjaki družbe ELES so pripravili predavanje, na katerem so dijakom na zanimiv in interaktiven način predstavili, kako deluje slovenski elektroenergetski sistem in kakšna je v njem vloga družbe ELES. Elektroinštitut je udeležence popeljal v visokonapetostni laboratorij, v katerem že več kot petdeset let izvajajo preizkuse naprav, ki obratujejo v elektroenergetskem sistemu, simulirajo pa tudi pojave strel. Vodja oddelka za vodenje in delovanje elektroenergetskih sistemov na Elektroinštitutu Milan Vidmar mag. Andrej Souvent je ob tem razložil, da živimo v času transformacije elektroenergijskega sistema, ki je bila spodbujena s pasovno integracijo obnovljivih virov energije in novimi načini rabe električne energije. "Novi izzivi zahtevajo pospešeno uvajanje novih tehnologij in novih rešitev, ki bodo zagotavljale stabilno in varno obratovanje sistema. Ključno pri tem pa je, da bomo imeli v naslednji generaciji visoko usposobljene strokovnjake pa tudi uporabnike. Na Elektrofestu mlade s tem seznanimo in zato je ta dogodek še kako pomemben," je še dejal. Družba GEN energija je dijakom predstavila simulacijo delovanja Nuklearne elektrarne Krško. Na Fakulteti za elektrotehniko UL so dijaki preko igre spoznali principe prenosa električne energije od elektrarn do porabnikov.

Zabavno vzdušje

Dogajanje so organizatorji popestrili tudi z zabavnim programom na skupnem parkirišču, kjer so dijake pričakali akrobata Filip in Blaž, jo-jo mojster Vincent Cergolj, plesalec in lanskoletni zmagovalec šova Slovenija ima talent Jernej Kozan ter Birko iz Radia Antena.