O-STA

Na FEI Svetovnem prvenstvu v vožnji dvovpreg 2017 v Lipici - največji dosežek vseh časov za Slovenijo v konjeniškem športu

Z zmago Mihe Tavčarja v sobotnem maratonu je Svetovno prvenstvo v vožnji dvovpreg 2017 prineslo Sloveniji najboljši rezultat v konjeniškem športu doslej. Po tem, ko je Miha Tavčar postal svetovni prvak v najbolj zahtevnem in adrenalinskem maratonu, se je včeraj veselil še desetega mesta v skupni razvrstitvi svetovnega prvenstva. Visoko v zrak je dvignil tudi pokal za najboljšega voznika z lipicanci, ki mu ga je podelila Mednarodna lipicanska zveza.

Miha Tavčar je dosegel najboljši rezultat slovenskih voznikov na svetovnih prvenstvih doslej, enak izjemen rezultat je dosegla tudi slovenska ekipa, ki je osvojila deveto mesto. Z lipicanci sta za Slovenijo tekmovala tudi Klemen Turk in Mitja Mahorčič s podporo francoskega trenerja Benjamina Aillauda in vodje ekipe Igorja Ujčiča Vrhovnika. Svetovni prvak v maratonu Miha Tavčar je po zaključku tekmovanja povedal: "Postati svetovni prvak v maratonu - to je nekaj najlepšega. Tu so bili navijači, navijali so zame in me spodbujali. Ko sem pred leti začel, si nisem nikoli mislil, da bom prišel na ta nivo, sedaj, z ekipo, pa se to da." Zlato v maratonu pomeni tudi promocijo lipicanca v svetovnem merilu, je poudaril Tavčar: "Dokazali smo, da so lipicanci dobri za vprežni šport, vsaj za maraton so najboljši. Z njimi bomo delali še naprej in prepričan sem, da bodo dosegli še veliko uspehov na svetovnem nivoju."

Svetovni prvaki v Lipici

Svetovni prvak v vožnji dvovpreg je postal mlad, le dvajsetletni madžarski voznik Martin Hölle. V zahtevnih, deževnih pogojih je srebro pred številnimi gledalci v Lipici osvojil nemški voznik Sebastian Warneck, bron pa Beat Schenk iz Švice, ki je za maraton in spretnostno vožnjo vpregel tudi enega lipicanca. V ekipni razvrstitvi je slavila Madžarska pred Nemčijo in Francijo.

Kobilarna Lipica na zemljevidu svetovnih konjeniških centrov

Z rezultati in množičnim obiskom svetovnega prvenstva je bila zadovoljna tudi direktorica Kobilarne Lipica Lorela Dobrinja: "To je bil največji konjeniški dogodek v zgodovini Slovenije - edinstven dogodek z izredno logistiko, Lipica pa se je z njim postavila na zemljevid konjeniških centrov v svetovnem merilu. Organizacija je bila izpeljana zelo dobro, brezhibno, prvo mesto Mihe Tavčarja v maratonu pa je samo potrdilo izjemnost tega dogodka. S tem odličnim rezultatom smo postavili nadaljnje temelje za razvoj tega športa − in kar je še pomembnejše - s tem se je začel lipicanec ponovno uvrščati v vrh športnih tekmovanj in konj." Po prenovi hipodroma s podporo Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo in uspešni izvedbi svetovnega prvenstva ima Kobilarna Lipica sedaj nove trdne temelje za razvoj programa konjeniških dogodkov in tekmovanj.