O-STA

Donacija hrane bo davčno obravnavana ugodneje

V veljavo je stopil Pravilnik o izvajanju zakona o davku na dodano vrednost, ki med drugim ureja davčno obravnavo donirane hrane in pavšalno ureditev za kmete. Donacija hrane bo deležna davčno ugodnejše obravnave, uveljavljanje pavšalnega nadomestila za kmete pa bo poenostavljeno.

IZOBRAŽEVANJE

Prednosti in slabosti samozaposlitve

Samozaposlitev ni nujno nekaj slabega. Veste, kakšne so njene prednosti?

Več informacij

"Zavezance želimo k donacijam hrane spodbuditi tako, da bo donirana hrana do določene vrednosti deležna davčno ugodnejše obravnave, hkrati pa bo tovrstno doniranje hrane za zavezance tudi administrativno prijazno," so pojasnili na finančnem ministrstvu. Donator hrane, ki bo izpolnjeval pogoje, bo namreč oproščen plačila davka na dodano vrednost (DDV). Prav obveznost plačila DDV je bil namreč pogosto vzrok, da se potencialni donatorji hrane na koncu niso odločili za takšno potezo.

Prijava na izobraževanje

Donacija hrane ugodnejše obravnavana, a le omejena količina

Donacija hrane je okvirno opredeljena v Zakonu o kmetijstvu. Omenjeni pravilnik pa prinaša možnost prilagoditve davčne osnove (lastne oziroma nabavne cene) za donirano hrano. In sicer tako, da bo njena vrednost za DDV namene enaka nič.

Kot pravijo na ministrstvu, gre za bistveno administrativno in finančno razbremenitev zavezancev, ki bodo ohranili pravico do odbitka DDV od nabav hrane, za donirano hrano pa ne bodo obračunali DDV.

Vrednost hrane, ki jo bo mogoče podariti brez obračuna DDV, bo omejena. Pravilnik namreč določa omejitev vrednosti, ki jo bo lahko imela donacija hrane, da bo še deležna ugodnejše davčne obravnave. In sicer do višine 2 odstotkov prihodkov za preteklo poslovno leto oziroma pri novoustanovljenih podjetjih do 2 odstotkov pričakovanih prihodkov v tekočem poslovnem letu.

Donacija hrane pride v poštev tako za pravne osebe, kot tudi za fizične osebe ter samostojne podjetnike, ki se ukvarjajo s pridelavo, predelavo, distribucijo ali prodajo hrane. O tem smo že pisali v prispevku Trgovci in gostinci za podarjeno hrano oproščeni plačila DDV.

Prijava na izobraževanje

Spremembe pri pavšalnem nadomestilu

Spremenjen pravilnik prinaša tudi poenostavitev ureditve za kmete glede veljavnosti dovoljenja za uveljavljanje pavšalnega nadomestila. To bo po novem veljalo do preklica davčnega organa, in ne več do izteka koledarskega leta. Enostavnejši pa je tudi postopek odobritve dovoljenja za uveljavljanje pavšalnega nadomestila. Morda pa vas zanima tudi prispevek Socialni prispevki za kmete drugače.

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijegospodarstvo podjetniške novice podjetništvo zakonodaja zanimivosti

Oznakeavtorski članki ddv donacija hrane ministrstvo za finance plačilo ddv

POVEZAVA: http://data.si/blog/2017/09/26/donacija-hrane/