O-STA

Višina pokojnine z oktobrom najmanj 500 evrov

S prvim oktobrom začne veljati spremenjen Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2C). Njegova bistvena novost je določba, po kateri bo višina pokojnine znašala najmanj 500 evrov.

IZOBRAŽEVANJE

Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo

Starost ni ovira, da se lotite nečesa, kar vas veseli. Zraven pa lahko še dodatno zaslužite. Kako? To brezplačno izveste na Dati.

Več informacij

Brezplačna ustanovitev podjetja na VEM točki Data in brezplačni izobraževanji za vse bodoče podjetnike - Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja in Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo.

Prijava na izobraževanje

Poslanci so sicer odločitev, da mora višina pokojnine, ob vseh izpolnjenih pogojih, znašati najmanj 500 evrov, sprejeli že aprila. Po podatkih Ministrstva za delo, se bo višina pokojnine malenkost zvišala nekaj manj kot 46.000 upokojencem.

Komu bo pripadala višja pokojnina?

Pravico do zagotovljene pokojnine v višini najmanj 500 evrov bodo imeli vsi uživalci, ki so že uveljavili pravico do starostne ali invalidske pokojnine po prej veljavnih predpisih, torej tudi s krajšo dopolnjeno pokojninsko dobo od sedaj veljavne, pojasnjujejo na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (ZPIZ).

Novost pa velja tudi za posameznike, ki se še bodo upokojili, a kljub izpolnjenim pogojem za polno pokojnino ne bi dosegli zneska 500 evrov. Pokojninska doba, ki je predpisana za pridobitev pravice do pokojnine pri najnižji starosti, je 40 let brez dokupa (po določbah veljavnega ZPIZ-2 oziroma z ustrezno krajšo pokojninsko dobo brez dokupa, ki je določena za ženske v prehodnem obdobju po 27. členu ZPIZ-2). Več o tem pa v prispevku Pogoji za upokojitev v letu 2017.

Minimalna višina pokojnine že konec oktobra

Upravičencem bo pokojnina v višini 500 evrov prvič izplačana že konec meseca oktobra z rednim nakazilom pokojnin. Vsi uživalci, ki se jim bo višina pokojnine spremenila, bodo prejeli obvestilo o nakazilu. Pri starostnih in invalidskih pokojninah, uveljavljenih od 1. 10. 2017 dalje, pa bodo določbe spremenjenega zakona upoštevane že ob njihovi odmeri, so še pojasnili na ZPIZ.

Morda vas zanima tudi:

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijegospodarstvo podjetniške novice podjetništvo zakonodaja

Oznakeavtorski članki ministrstvo za delo upokojitev višina pokojnine zpiz

POVEZAVA: http://data.si/blog/2017/09/28/visina-pokojnine-najmanj-500-evrov/