O-STA

Prihodki države od davkov in socialnih prispevkov lani višji

Država je v lanskem letu z davki in socialnimi prispevki zaslužila 14,869 milijarde evrov, so pokazali podatki Državnega statističnega urada (SURS). Prihodki države iz tega naslova so bili v letu 2016 za 4,2 odstotka višji kot leto prej.

IZOBRAŽEVANJE

Abeceda poslovanja

Ste novi v podjetništvu? Spoznajte vaše obveznosti na našem seminarju!

Več informacij

Večji prihodki od davkov od dohodkov in premoženja

V letu 2016 je država z davki od dohodkov in premoženja zaslužila skoraj 2,995 milijarde evrov, kar je skoraj 7 odstotkov več kot lani.

Največji delež k tej rasti so prispevali prihodki od davka na dohodke gospodinjstev (dohodnina). Ti so se povečali za 116 milijonov evrov. V primerjavi z letom 2015 so se prihodki od dohodnine povečali skoraj za 6 odstotkov.

K povečanju so prav tako prispevali prihodki davka od dohodkov pravnih oseb, ki so bili višji za 77 milijonov evrov. Znašali so 645 milijonov evrov, kar je največ v zadnjih šestih letih.

Prijava na izobraževanje

Kakšne so obveznosti podjetnika glede prispevkov za socialno varnost in plačevanja davkov, strokovnjaki podjetja Data razlagajo na številnih seminarjih. Preverite razpisane termine Abecede poslovanja in brezplačnega izobraževanja Prednosti in slabosti samozaposlitve.

Prihodki od socialnih prispevkov znašali skoraj 6 milijard

Delodajalec je dolžan za svoje zaposlene obračunati in plačati prispevke za socialno varnost. Kljub temu se še vedno dogaja, da delodajalci prispevkov ne plačujejo. Če sumite, da tudi vaš delodajalec krši zakonodajo, preberite prispevek Prispevki za socialno varnost: Sumite, da vam jih delodajalec ne plačuje?. Kakšen pa je na tem področju nadzor finančnih inšpektorjev, smo pisali v prispevku REK obrazci: FURS napoveduje poostren nadzor.

Prihodki od socialnih prispevkov so bili glede na preteklo leto za 4,2 odstotka oziroma 243 milijonov evrov višji. K temu povečanju so najbolj prispevali prihodki dejanskih socialnih prispevkov gospodinjstev, ki so bili višji za 130 milijonov evrov in so znašali 3,602 milijarde evrov.

Predstavljajo 60,4 odstotka vseh socialnih prispevkov, medtem ko socialni prispevki delodajalcev predstavljajo 37,5 odstotka teh prihodkov. Delodajalci so lani za socialne prispevke državi namenili 105 milijonov evrov več kot leta 2015, to pomeni 2,240 milijarde evrov.

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijedavki gospodarstvo podjetniške novice podjetništvo zanimivosti

Oznakeavtorski članki davki državna blagajna prihodki države socialni prispevki

POVEZAVA: http://data.si/blog/2017/09/28/prihodki-drzave/