O-STA

Povprečna bruto plača v 2016: Kdo je zaslužil največ?

Povprečna bruto plača zaposlenih v Sloveniji je v letu 2016 mesečno znašala 1.685 evrov, kar je za dva odstotka več kot v prejšnjem letu, kažejo začasni podatki Državnega statističnega urada (SURS). Povprečna bruto plača moških je znašala 1.732 evrov, plača zaposlenih žensk pa 1.630 evrov.

Informativni izračun plače

IZOBRAŽEVANJE

Prednosti in slabosti samozaposlitve

Bi tudi vi radi povečali svoje prihodke in bili bolj svobodni pri delu? Izberite samozaposlitev!

Več informacij

Povprečna bruto plača žensk v večini dejavnosti nižja od plače moških

Povprečna bruto plača žensk je bila lani v skoraj v vseh dejavnostih nižja od povprečnega mesečnega zaslužka moških. Najvišja razlika med plačami moških in žensk je bila v dejavnosti zdravstvo in socialno varstvo ter v finančnih in zavarovalniških dejavnostih.

Ženske so sicer lani z več kot tremi četrtinami prevladovale v poklicih s področja zdravstva, vzgoje in izobraževanja, pisarniškega poslovanja in čiščenja, vendar so bile njihove plače nižje od moških. Več kot moški pa so lani zaslužile ženske v poklicnih skupinah s področja gozdarstva, ribištva, lova, gradbeništva, računovodstva in knjigovodstva.

Povprečna bruto plača moških in žensk je bila lani najbolj izenačena v jugovzhodni Sloveniji (prva je znašala 1661 evrov, druga pa 1656 evrov). Najvišja razlika pa je bila v gorenjski in spodnjeposavski statistični regiji.

Prijava na izobraževanje

Bi radi povečali svoje prihodke? Če se ne bojite novih izzivov in ne marate rutine, razmislite o samozaposlitvi. Njene prednosti in slabosti predstavljamo na izobraževanju Prednosti in slabosti samozaposlitve. Ustanovitev podjetja pa je na VEM točki Data popolnoma brezplačna in zelo enostavna.

Najbolje plačani zaposleni z višje- in visokošolsko izobrazbo

Čeprav je delež žensk, ki imajo višješolsko oziroma visokošolsko izobrazbo višji od deleža moških s tako izobrazbo (prvih je bilo 58,3 %, drugih 41,7 %), so slednji v letu 2016 zaslužili precej več.

Višje- in visokošolsko izobraženi moški so zaslužili 2.596 evrov, medtem ko je povprečna bruto plača žensk s tovrstno izobrazbo znašala 2.146 evrov.

Zaposleni z srednješolsko oziroma osnovnošolsko izobrazbo so v povprečju zaslužili 1.364 evrov oziroma 1.103 evrov. Ti so bili torej precej slabše plačani kot zaposleni z višje- oziroma visokošolsko izobrazbo, katerih povprečna bruto plača je znašala nekaj več kot 2.000 evrov na mesec.

Informativni izračun plače

Najstarejši zaposleni imajo najvišjo plačo

Državni statistik ugotavljajo, da je bila povprečna bruto plača moških najvišja v starostnih skupinah 60-64 let in 65 let in več. In sicer so prvi zaslužili 2.295 evrov, drugi pa 3.515 evrov. Podobno velja tudi za ženske. Največ so mesečno zaslužile tiste, ki so starejše od 60 let. Njihova plača je v povprečju znašala 2.350 evrov (starostna skupina od 60 do 64 let) oziroma 3.285 evrov bruto (starostna skupina 65 let in več). "Vzrok za to je upokojitvena meja, saj med zaposlenimi v starostni skupini 60 let in več praviloma ostajajo samo še tisti z višjimi plačami," so pojasnili na SURS.

Prijava na izobraževanje

Morda vas zanima tudi:

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijegospodarstvo kadri podjetnik se predstavi podjetniške novice podjetništvo zanimivosti

Oznakeavtorski članki izračun plače minimalna plača povprečna bruto plača

POVEZAVA: http://data.si/blog/2017/09/29/povprecna-bruto-placa/