O-STA

Brezposelnost v Sloveniji padla pod 81 tisoč

Brezposelnost v Sloveniji je pretekli mesec padla pod 81 tisoč. Konec septembra je bilo namreč na Zavodu za zaposlovanje registriranih natanko 80.990 brezposelnih. To je 3,4 odstotka manj kot avgusta in 14,9 odstotka manj kot pred letom dni.

IZOBRAŽEVANJE

Prednosti in slabosti samozaposlitve

Bi se samozaposlili? Kakšne obveznosti vas čakajo?

Več informacij

Kdaj je pravi čas za vstop v podjetništvo? Na vprašanje vam pomagajo odgovoriti naši podjetniški strokovnjaki na brezplačnem izobraževanju Prednosti in slabosti samozaposlitve. Registracija podjetja pa je na VEM točki Data povsem enostavna in tudi brezplačna.

Prijava na izobraževanje

V prvih devetih mesecih letošnjega leta je bilo na zavodu v povprečju prijavljenih 90.367 brezposelnih oseb, kar je skoraj 14 odstotkov manj kot v primerljivem obdobju leta 2016.

Na novo se je prijavilo 6.193 brezposelnih oseb. To je približno 23 odstotkov več kot v avgustu, a 8 odstotkov manj kot septembra lani. Večina se jih je na novo prijavila v evidenco zaradi izteka zaposlitve za določen čas, nekaj več kot tisoč je bilo iskalcev prve zaposlitve, dobrih 800 pa je bilo presežnih delavcev in stečajnikov.

Od 9.046 brezposelnih oseb, ki jih je septembra zavod odjavil iz evidence, se je zaposlilo oziroma samozaposlilo 6.425 oseb.

Brezposelnost v Sloveniji se je sicer septembra v primerjavi s predhodnim mesecem zmanjšala v vseh območnih službah zavoda, najbolj pa v trboveljski, kjer je bila nižja za 4,9 odstotka. Najmanj se je zmanjšalo število brezposelnih v območni službi Nova Gorica.

Ste vedeli, da bo brezposelnost v Sloveniji kmalu urejena drugače? Preverite, kaj prinaša nova zakonodaja na področju zaposlovanja. Delodajalcem pa je, zato da bi brezposelnost v Sloveniji še bolj upadla, na voljo kar nekaj spodbud za zaposlovanje novega kadra.

Brezposelnost v Sloveniji: Za katere poklice je največ prostih mest?

V septembru je bilo na zavodu največ prostih mest za voznike težkih tovornjakov in delavce za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih. Sledili so jim natakarji, čistilci in strežniki ter prodajalci.

Prijava na izobraževanje

Brezposelnost v EU

Podobno kot brezposelnost v Sloveniji, je upada tudi brezposelnost v Evropski uniji (EU). Evropski statistični urad Eurostat ocenjuje, da je bilo avgusta v EU brezposelnih 18,747 milijona oseb, od tega 14,751 milijona v območju z evrom. V primerjavi z lanskim avgustom lani to pomeni 1,923 milijona brezposelnih manj, oziroma v območju z evrom 1,319 milijona brezposelnih manj.

Med državami članicami so imele najnižjo stopnjo Češka (2,9 odstotka), Nemčija (3,6 odstotka) in Malta (4,2 odstotka), najvišjo pa Grčija (21,2 odstotka) in Španija (17,1 odstotka).

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijekadri podjetniške novice podjetništvo zanimivosti

Oznakeavtorski članki brezposelnost v eu brezposelnost v sloveniji samozaposlitev zaposlitev

POVEZAVA: http://data.si/blog/2017/10/05/brezposelnost-v-sloveniji-padla-pod-81-tisoc/