O-STA

Se bo tudi invalidska pokojnina zvišala?

Pisali smo že, da bodo z oktobrom določenim upravičencem zagotovljene pokojnine v višini 500 evrov. Na podoben način se bo nekaterim uživalcem zvišala tudi invalidska pokojnina.

IZOBRAŽEVANJE

Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo

Bi radi dodatno zaslužili? Preverite vaše poslovne ideje na našem izobraževanju!

Več informacij

Kako lahko upokojenci pridejo do dodatnega zaslužka, izveste na brezplačnem seminarju Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo.

Prijava na izobraževanje

Kot so zapisali na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (ZPIZ), bodo pravico do zagotovljene pokojnine v višini 500 evrov imeli tudi vsi uživalci, ki so že uveljavili pravico do starostne ali invalidske pokojnine po prej veljavnih predpisih in so dopolnili pogoj pokojninske dobe, kot je bil po takrat veljavnem predpisu določen za pridobitev pravice do starostne pokojnine pri najnižji starosti. Ali veste, kako se pridobi izpis delovne dobe?

Bo višja tudi invalidska pokojnina?

Pridobitev pravice do izplačila pokojnine v višini 500 evrov ni pogojena z dopolnitvijo določene starosti in pokojninske dobe. Ampak izključno z določeno dolžino pokojninske dobe. Kot so povedali na Ministrstvu za delo, je bila zakonodajna sprememba uvedena z namenom, da se zagotovi najnižjo starostno ali invalidsko pokojnino za tiste, ki so izpolnili polne pogoje za upokojitev.

Po določilih Zakona o spremembi in dopolnitvah Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2C), ki je začel veljati z oktobrom, je v letu 2017 moški upravičen do izplačila pokojnine v višini 500 evrov, če je pridobil ali bo še pridobil pravico do starostne pokojnine s 40 leti pokojninske dobe. Ženska pa z 39 leti in 8 meseci pokojninske dobe. Enako dolgi pokojninski dobi pa morata dopolniti tudi uživalca v tem letu pridobljene invalidske pokojnine. Kakšni so torej pogoji za upokojitev v letu 2017?

Zakon pa zagotavlja izplačilo starostne ali invalidske pokojnine v višini 500 evrov tudi uživalcem teh pokojnin, pridobljenih po prej veljavnih predpisih o pokojninskem in invalidskem zavarovanju.

Tudi v tem primeru je prejemanje 500 evrov pokojnine pogojeno z dopolnitvijo določene pokojninske dobe. Njena dolžina mora znašati toliko, kot so to zahtevali predpisi za pridobitev starostne pokojnine pri nižji starosti, v času, ko se je uveljavila starostna ali invalidska pokojnina.

Kdo pa ni upravičen do zagotovljene pokojnine v višini 500 evrov?

Kot so pojasnili na ZPIZ, pa do zagotovljene pokojnine v znesku 500 evrov niso upravičeni:

  • uživalci predčasne pokojnine;
  • uživalci starostne pokojnine, ki jim je bila zaradi upokojitve pred dopolnitvijo polne starosti zmanjšana na podlagi 53. člena prej veljavnega ZPIZ-1;
  • uživalci starostne ali invalidske pokojnine, ki so bili pretežni del zavarovalne dobe zavarovani za ožji obseg pravic.

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijegospodarstvo kadri podjetniške novice podjetništvo zakonodaja

Oznakeavtorski članki invalidska pokojnina minimalna pokojnina starostna pokojnina zpiz

POVEZAVA: http://www.data.si/blog/2017/10/13/invalidska-pokojnina/