O-STA

SVRK: Iz proračuna EU za zdaj dobili le en odstotek obljubljenega denarja

Aktualni podatki Službe vlade republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko (SVRK) kažejo, da je Slovenija v okviru aktualne finančne perspektive iz proračuna EU dobila šele en odstotek obljubljenih sredstev, namenjenih gospodarski rasti in novim delovnim mestom. V tem sklopu je kar nekaj nepovratnih sredstev namenjenih tudi podjetnikom. Zato se pravočasno pozanimajte, kako jih lahko uspešno pridobite.

IZOBRAŽEVANJE

Evropska sredstva so na voljo, ste pripravljeni?

Kako uspešno kandidirati na razpisih za evropska sredstva?

Več informacij

Za zdaj dobili le en odstotek obljubljenega denarja

Slovenija v obdobju 2014-2020 razpolaga z okvirno 3,255 milijarde evrov sredstev iz evropskih strukturnih skladov in Kohezijskega sklada. Od tega je skoraj 160 milijonov evrov namenjenih Instrumentom za povezovanje Evrope (za področje prometa) in 64 milijonov evrov za programe Evropskega teritorialnega sodelovanja. Ostala sredstva, torej večina sredstev, pa je prednostno usmerjena k spodbujanju gospodarske rasti in ustvarjanju delovnih mest. Del evropskih sredstev Sloveniji na voljo tudi iz drugih evropskih skladov, ki pa niso v pristojnosti SVRK.

SVRK v programskem obdobju 2014-2020 evropsko kohezijsko politiko izvaja v okviru dveh ciljev:

  • Naložbe za rast in delovna mesta (3,011 milijarde evrov),
  • Evropsko teritorialno sodelovanje (64 milijonov evrov).

V okviru cilja Naložbe za rast in delovna mesta je bilo po podatkih SVRK do konca septembra 2017 preko izdanih odločitev o podpori različnim prejemnikom dodeljenih 45 odstotkov razpoložljivih sredstev oziroma 1,36 milijarde evrov. To so obljubljena sredstva, za katera še ni nujno, da jih bo država prejela, saj morajo biti projekti najprej izpeljani in argumentirani, da lahko nato država zanje črpa evropski denar.

Dejanskih povračil iz proračuna EU je v Slovenijo že prišlo le v višini 62 milijonov evrov. To predstavlja le en odstotek sredstev, ki jih ima Slovenija na voljo do leta 2020.

Zakaj je to pomembno? Evropska sredstva so v okviru različnih razpisov namenjena tudi podjetnikom. Kako uspeti pri pridobivanju evropskega denarja, razlagamo na brezplačnem izobraževanju Evropska sredstva so na voljo - ste pripravljeni?. Tisti, ki ste pred kratkim opravili postopek za ustanovitev podjetja, pa ne spreglejte aktualnega razpisa za zagonske spodbude.

Prijava na izobraževanje

SVRK: Črpanje evropskih sredstev je uspešno

V letih 2007-2013 je bilo v Sloveniji na voljo 4,1 milijarde evropskih sredstev. Po podatkih SVRK so bila sredstva skoraj v celoti porabljena, z njimi pa se je sofinanciralo več kot 5000 projektov.

O uspešnosti Slovenije na področju črpanja evropskih sredstev pa pričajo tudi primerjave z ostalimi državami članicami EU, kjer je Slovenija naredila opazen napredek, so izpostavili v SVRK. Iz 19. mesta v sredini leta 2014 se je Slovenija povzpela na 8. mesto v mesecu novembru 2015 in na 4. mesto ob koncu leta 2015.

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijefinance javni razpisi podjetniške novice podjetništvo zanimivosti

Oznakeavtorski članki črpanje evropskih sredstev evropska sredstva javni razpisi proračun eu svrk

POVEZAVA: http://data.si/blog/2017/10/13/podatki-svrk-kako-koristimo-eu-sredstva/