O-STA

Pomoč na domu je vedno dobrodošla

Marsikdo išče osebo, ki bi priskočila na pomoč pri vsakodnevnih hišnih opravilih. Kdaj pač zmanjka časa, da bi ustrezno uredili gospodinjstvo in počistili stanovanje. Poleg opravljenih gospodinjskih del se komu prileže tudi pomoč pri urejanju okolice oziroma pri delu na vrtu. Pomoč na domu lahko zajema tudi občasno čuvanje otrok ali skrb za starejše, zato je, prav zaradi raznovrstnosti hišnih opravil, običajno zaželena oziroma dobrodošla. Z njo pa se lahko dokaj enostavno tudi dodatno zasluži.

IZOBRAŽEVANJE

Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo

Pomoč na domu je vedno dobra ideja. Pa vam lahko prinese tudi dodaten zaslužek?

Več informacij

Svoje ideje za dodaten zaslužek brezplačno preverite na izobraževanju Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo.

Prijava na izobraževanje

Pomoč na domu kot osebno dopolnilno delo

Pomoč na domu lahko izvajate prek osebnega dopolnilnega dela (ODD). In sicer, če gre za občasno pomoč v gospodinjstvu, pomoč pri čiščenju stanovanja ali stanovanjske stavbe, vzdrževanje pripadajočih zunanjih površin ... ODD boste morali le priglasiti Ajpesu, potrebovali boste še vrednotnico, delate pa lahko tudi ob redni službi. Na podlagi kupljene vrednotnice pa boste dobili tudi nekaj dodatne pokojninske dobe.

Opozoriti velja, da je pri tem vaš zaslužek omejen. Posameznik z opravljanjem ODD v polletju koledarskega leta namreč ne sme zaslužiti več kot znaša seštevek treh povprečnih mesečnih neto plač v Sloveniji v preteklem koledarskem letu.

Ustanovitev s.p. za pomoč na domu

Druga možnost pa je, da se odločite za ustanovitev s.p., pomoč na domu pa izberete kot dejavnost vašega podjetja. Veste, zakaj morate ob registraciji podjetja sploh izbrati dejavnosti?

Če boste želeli v okviru podjetja nuditi pomoč na domu, boste iz Standardne klasifikacije dejavnosti izbrali šifro 96.090 Druge storitvene dejavnosti, drugje nerazvrščene. Pod to dejavnost spada tudi izvajanje različnih lažjih fizičnih del. Svojim strankam pa lahko obenem ponudite tudi urejanje okolice.

Kako poteka sam postopek ustanovitve podjetja, brezplačno razlagamo na skupinskem svetovanju pred registracijo podjetja.

Verjetno se sprašujete, ali se vam bolj splača izbrati s.p. ali ODD? Referenti VEM točke Data predlagajo, da pomoč na domu najprej izvajate prek ODD, saj boste tako imeli manj stroškov. Po njihovih izkušnjah ljudje najprej začnejo z vrednotnicami, si naberejo redne stranke, ko pa se njihov zaslužek poveča - torej da ne morejo več delati prek ODD - pa registrirajo s.p..

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijepodjetniške novice podjetništvo ustanovitev d.o.o. ustanovitev podjetja ustanovitev s.p. zakonodaja zanimivosti

Oznakeavtorski članki osebno dopolnilno delo pomoč na domu registracija dejavnosti točka vem ustanovitev podjetja ustanovitev s.p.

POVEZAVA: http://data.si/blog/2017/10/15/pomoc-na-domu-je-vedno-dobrodosla/