O-STA

Vabilo na tiskovno konferenco ob premieri nove slovenske komorne opere ADA v petek, 20. oktobra 2017, ob 11. uri

Spoštovani novinarji in ostali predstavniki medijev!

24. oktobra 2017 bo Slovensko komorno glasbeno gledališče v sodelovanju s SNG Opera in balet Ljubljana izvedlo novo slovensko komorno opero ADA, ki jo je napisal skladatelj Tomaž SVETE, najplodovitejši slovenski operni skladatelj (prejemnik več nagrad doma in v tujini: Kozinova nagrada, Theodor-Körner-Preis ...).

Ada je njegova deseta opera in hkrati tretja, napisana za Slovensko komorno glasbeno gledališče. Tomaž Svete je tudi profesor kompozicije na mariborski Pedagoški fakulteti. Svoje ustvarjalne moči je združil z Ivom SVETINO, našim priznanim pesnikom, dramatikom in esejistom, prejemnikom številnih nagrad (nagrada Prešernovega sklada, Grumova nagrada, Jenkova nagrada ...) ter predsednikom Društva slovenskih pisateljev, ki je napisal libreto za opero.

ADA je Ada Škerl (1924-2009), slovenska pesnica. Njena pesniška zbirka Senca v srcu je bila prva zbirka intimistične poezije po drugi svetovni vojni pri nas. Libreto opere se dogaja v času, ko ji je kljub socialistični cenzuri uspelo izdati zbirko liričnih pesmi, čeprav se njen način pisanja ni ujemal s predstavami takratne oblasti o pesništvu. Tudi tedanja kritika je bila do zbirke izrazito odklonilna - očitali so ji, da je dekadentna in brezidejna. A literarna zgodovina pesnici vse bolj priznava pomembno mesto v razvoju sodobne slovenske lirike.

Zato vas ob premieri nove slovenske komorne opere ADA v petek, 20. oktobra 2017, ob 11. uri vabimo na tiskovno konferenco v Orfejev salon ljubljanske Opere.

Dobrodošli!

Akreditacija poteka prek elektronskega naslova press@opera.si.