O-STA

Mednarodni priročnik o elektroporaciji pod taktirko slovenskega znanja

Mednarodni priročnik o elektroporaciji pod taktirko slovenskega znanjaKnjiga Handbook of electroporation - Priročnik o elektroporaciji je bila prvič dosegljiva v elektronski obliki septembra 2016 v okviru Springerjeve serije "Major Reference Works" namenjene najpomembnejšim referenčnim delom. Je vseobsegajoča dinamična knjiga, ki ponuja znanje od osnov elektroporacije do njene uporabe v biologiji, medicini, biotehnologiji, živilski tehnologiji in okoljskih tehnologijah. Opisuje eksperimentalne in merilne metode, ter električna vezja, ki jih uporabljamo kot elektroporatorje. Sedaj je knjiga izšla tudi v tiskani obliki in kot statična e-knjiga. Ta prva izdaja obsega 156 poglavij, urejenih v 11 sklopih na 2998 straneh in obsega štiri knjige. Posamezna poglavja so napisali najimenitnejši znanstveniki, aktivni na posameznih področjih. Digitalna referenčna knjiga omogoča stalno posodabljanje posameznih poglavij, dodajanje novih poglavij in kot taka predstavlja vedno najbolj ažurirano referenco na področju elektroporacije. Knjiga je namenjena tako aktivnim raziskovalcem na omenjenih področjih, uporabnikom terapij in tehnologij, ki temeljijo na elektroporaciji, in seveda študentom. Pobudnik nastanka knjige in urednik knjige je profesor dr. Damijan Miklavčič s Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani.

Znanje 276 avtorjev iz celega sveta

K nastanku priročnika o elektroporaciji je do sedaj prispevalo 276 uveljavljenih avtorjev iz celega sveta in različnih področij znanosti, kar je izjemno pomembno za to izrazito interdisciplinarno področje. Knjiga je rezultat dolgoletnega raziskovalnega prizadevanja profesorja Miklavčiča in njegovih sodelavcev ter združevanja različnih strokovnjakov in strok v okviru projekta COST TD1104 in v okviru lani ustanovljenega mednarodnega društva International Society for Electroporation Based Technologies and Treatments, katerega prvi izvoljeni predsednik je ravno profesor Miklavčič. Profesor je bil tudi pobudnik in organizator 1. svetovnega kongresa o elektroporaciji, ki je potekal septembra 2015 v Portorožu, letos septembra pa je društvo organiziralo že svoj drugi svetovni kongres, ki se ga je udeležilo blizu 400 raziskovalcev iz vsega sveta.

En komplet knjig je profesor Miklavčič podaril knjižnici Fakultete za elektrotehniko UL, kjer si knjigo lahko tudi ogledate. Knjigo na Springerjevem portalu najdete tukaj.

Mednarodna doktorska šola "Electroporation Based Technologies and Treatments"

Od 12. do 18. novembra 2017 bo na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani potekala že enajsta doktorska šola in mednarodna znanstvena delavnica Electroporation Based Technologies and Treatments, ki vsako leto privabi 60-70 udeležencev in je v preteklosti privabila skupaj že 645 udeležencev iz 38 držav sveta.