O-STA

Velenju 3. mesto med večjimi mesti

Velenje, 18. oktober 2017 - Turistična zveza Slovenije že 26. leto zapored objavlja tekmovanje Moja dežela - lepa in gostoljubna 2017. Osnova projekta je tekmovanje slovenskih mest in krajev na področju urejanja prostora, okolja in gostoljubnosti. Častni pokrovitelj projekta je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Letos je Velenje med večjimi mesti doseglo tretje mesto, prvo je bilo Koper, drugo pa Kranj.

V obrazložitvi so povedali: "Če so konec petdesetih v Velenju nagovarjali obiskovalce s parolo Mesto socialističnega čudeža in idealnega družbenega reda, pa se danes, nekdaj paradni konj sodobne arhitekture in urbanizma socialistične Jugoslavije razvija v zeleno destinacijo. Mesto se ponaša s spoštljivim odnosom do povojne kulturne dediščine. Izstopa ekološka naravnanost, še posebej glede ogrevanja, ko se koristi odvečno toploto iz Termoelektrarne Šoštanj. Velenjsko jezero, ki je nastalo kot posledica opuščenih rudniških rovov, postaja atraktivni center s pestro ponudbo vodnih športov in prostor kampiranja. Poleg enega najlepših TIC-ev se nahajata obnovljeni velenjski skakalnici, nad njima pa bogato založen muzej. V opuščenih rudarskih rovih je za obiskovalce urejen program ogledov z zgodbo o rudarjenju. V mestu se odvija tudi ogromno kulturnih, športnih in drugih prireditev".

Priznanje je včeraj zvečer na slavnostni prireditvi, ki so jo pripravili v sklopu Dni slovenskega turizma v Kranjski Gori, v imenu Mestne občine Velenje prevzela Alenka Rednjak, vodja Urada za razvoj in investicije.

Tudi sicer je Velenje na tekmovanju Moja dežela - lepa in gostoljubna vsako leto prejelo najvišja priznanja v kategoriji večjih mest. Leta 2009, od kar traja projekt, smo osvojili prvo mesto, leta 2010 prav tako prvo mesto, leta 2011 drugo mesto, leta 2012 tretje mesto in prvo mesto v spletnem glasovanju, leta 2013 drugo mesto in prvo mesto v spletnem glasovanju, leta 2014 prav tako drugo mesto in prvo mesto v spletnem glasovanju in leta 2015 prvo mesto.

V okviru Dni slovenskega turizma je Turistična zveza Slovenije že včeraj dopoldan organizirala posvet predsednikov turističnih društev in zvez z naslovom Biti vedno boljši, na katerem so podelili priznanja najbolj prizadevnim prostovoljcem leta 2017. Priznanja so prejeli štirje člani društev iz našega okolja: Zorica Špegel, TD Vinska Gora; Ana Glinšek, Društvo Revivas za oživljanje vasi Škale; Mateja Učakar, TZ Velenje in Franc Maršnjak, TD Šalek.

Pošiljamo dve fotografiji s prireditve Moja dežela - lepa in gostoljubna 2017.

Prijazen pozdrav,

Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje