O-STA

Črni petek - dan, ko trgovci ponujajo nore popuste

Črni petek - black Friday - je ameriški nakupovalni praznik, ki pa se vztrajno širi tudi v druge države sveta. Če leto dni nazaj v Sloveniji še ni bilo čutiti evforije pred črnim petkom, letos kaže, da je tudi pri nas nastopila prava nakupovalna mrzlica. Pa ne le danes, popusti se v nekaterih trgovinah obetajo cel konec tedna.

IZOBRAŽEVANJE

Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo

Bi tudi vi radi prišli do dodatnega zaslužka?

Več informacij

Kako iz hobija lahko naredite dober biznis? To boste izvedeli na brezplačnem izobraževanju Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo.

Prijava na izobraževanje

Črni petek vsako leto sledi zahvalnemu dnevu, ki ga Američani praznujejo četrti četrtek v novembru. Zahvalni dan, ki je izraz hvaležnosti ob žetvi, ima stoletno tradicijo, prvi dokumenti o njegovem praznovanju pa segajo v začetek 17. stoletja. Na ta dan se Američani zberejo v družinskem krogu in si privoščijo pojedino, ki jo večinoma sestavljajo puran, sladki krompir, brusnična omaka in pite. Dan po tem, na črni petek, pa se navsezgodaj, včasih že ponoči, odpravijo v trgovine, kjer jih čakajo številne ugodnosti.

Črni petek tako pomeni tudi začetek prazničnega nakupovalnega obdobja, ki bo trajalo vse do konca koledarskega leta.

Zakaj črni petek?

Da se petku po zahvalnem dnevu reče črni, in ne kako drugače, je več razlag. Nekateri so prepričani, da je ime nastalo v 60. letih prejšnjega stoletja v Filadelfiji, izbrali pa naj bi ga tamkajšnji vozniki avtobusov in policisti. Pogosto so namreč na ta dan obstali v cestnih zamaških in bili priča množičnim prometnim nesrečam. Te so nastale zaradi naglice in gneče ljudi, ki so hiteli po nakupih.

Druga razlaga pa je, da je črni petek dan, ko so trgovci končno začeli ustvarjati profit. Svoje račune so začeli pisati s črnim pisalom, ker je šlo za dobiček, in ne z rdečim, ki so ga uporabljali, ko je šlo za izgubo.

Sledi še cyber Monday

Črni petek se je v zadnjih letih razvlekel na cel konec tedna. Tako se popusti začnejo že na zahvalni dan in trajajo vse do spletnega ponedeljka (cyber Monday). Tega so si leta 2005 izmislili ameriški spletni trgovci. Najprej so popuste ponudili predvsem ponudniki elektronike in računalništva, v zadnjih letih pa jih na ta dan ponujajo praktično vsi (spletni) trgovci.

Ker je spletno nakupovanje tudi pri nas vse pogostejše, se tudi slovenski spletni trgovci težko izognejo ugodnim ponudbam na črni petek in spletni ponedeljek. Na kaj je sicer treba paziti pri uvedbi popustov in razprodaj, smo pisali v prispevku Popusti in razprodaje: Na kaj je treba paziti?.

Črni petek tudi v Sloveniji

Popuste bodo na današnji dan ponudili tudi številni slovenski trgovci. Če Američani na črni petek znižajo cene tudi od 70 do 90 odstotkov, popusti pri nas ne bodo tako visoki. Trgovci najpogosteje ponujajo cene, ki so znižane od 30 do 40 odstotkov. Nekateri pa so se odločili za drugačne ponudbe, denimo 1+1 gratis, podaljšan delovni čas, nočno nakupovanje ...

Čeprav so nekatere ponudbe v okviru razprodaj na črni petek res ugodne, niso vse tako dobre kot se zdi na prvi pogled, opozarjajo na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS).

Kot pravijo, je britanska potrošniška organizacija Which ugotovila, da 60 odstotkov cen, ki jih trgovci ponujajo na črni petek, sploh ni najnižjih v celem letu. V približno polovici primerov so bile cene v okviru decembrskih spletnih razprodaj namreč še nižje.

Številni podjetniki bodo v decembru ugodne cene ponudili tudi na sejmih. Če boste tudi vi svoje izdelke prodajali na stojnicah, preberite, kaj vse morate pred začetkom prodaje urediti in pripraviti.

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijepodjetniške novice podjetništvo zanimivosti

Oznakeavtorski članki black friday črni petek nakupovanje popusti spletno nakupovanje

POVEZAVA: https://data.si/blog/2017/11/24/crni-petek/