O-STA

Dejavnosti so lahko regulirane ali neregulirane

Čeprav je postopek za ustanovitev podjetja preprost, imajo bodoči podjetniki, preden njihovo podjetje zaživi, kup vprašanj. Nekatera so vezana na delo, ki jih čaka, druge zanima sam postopek ustanovitve, spet tretjim pa preglavice povzroča registracija dejavnosti. Osnovno vodilo pri tem je, da bodoči podjetnik registrira dejavnost za vsa tista dela, ki jih bo opravljal.

IZOBRAŽEVANJE

Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja

Vas zanima, kako poteka postopek ustanovitve podjetja?

Več informacij

V kolikor potrebujete več informacij glede odprtja podjetja, vas vabimo, da se udeležite izobraževanja Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja. Brezplačno ga organiziramo za vse, ki vas zanima samostojna podjetniška pot.

Prijava na izobraževanje

Registracija dejavnosti podjetja poteka sočasno z ustanovitvijo podjetja. Veste, zakaj mora podjetnik izbirati med določenimi dejavnostmi?

Dejavnosti, ki jih podjetnik lahko opravlja, so zbrane v Standardni klasifikaciji (SKD 2008). Gre za zapleten dokument, ki marsikomu povzroča težave. A zato so tu referenti Datine VEM točke. Ti bodočim podjetnikom svetujejo pri izboru, podjetnike pa opozorijo tudi, če morajo za opravljanje izbrane dejavnosti zadostiti določenim pogojem. Podjetniške dejavnosti so namreč lahkoregulirane ali pa neregulirane.

Neregulirane dejavnosti

Določene dejavnosti niso regulirane s posebni zakoni ali drugimi predpisi, zato jih lahko opravlja vsakdo, ne da bi bil moral izpolniti kakšen poseben pogoj.

Regulirane dejavnosti

Regulirane dejavnosti podjetnik lahko opravlja le, če izpolnjuje določene pogoje, ki jih določajo zakoni in drugi predpisi. Podjetnik sicer lahko regulirano dejavnost kadarkoli vpiše med svoje dejavnosti pri postopku registracije podjetja, registracije s.p. ali ob spremembah podatkov o podjetju ali dejavnosti, ki jih lahko brezplačno opravi na naši VEM točki. Vendar pa je ne sme opravljati in zanjo izstaviti računa stranki, dokler ne izpolnjuje pogojev, ki jih zahteva regulirana dejavnost.

Pogoji pri reguliranih dejavnostih so ponavadi vezani na stopnjo ali vrsto izobrazbe, ali pa se za njihovo opravljanje zahtevajo posebna dovoljenja ali vpis v določene registre državnih organov oziroma ministrstev. V nekaterih primerih je predpisan tudi poseben prostor za njihovo izvajanje oziroma primerna oprema.

Opravljanje dejavnosti je lahko pogojeno tudi z licencami, koncesijami ali certifikati, zahteve pa se lahko nanašajo tako na podjetje kot na same izvajalce dejavnosti - zaposlene. Pri določenih dejavnostih se tudi zahteva, da so edina dejavnost (z vnaprej določenimi izjemami), ki jo ima lahko podjetje ali podjetnik registrirano. Take so npr. odvetništvo in zavarovalniške dejavnosti. Nekatere pa je mogoče registrirati samo v določenih pravnih oblikah, kot so delniške družbe.

Obrtne dejavnosti

Poseben sklop med reguliranimi dejavnostmi pa predstavljajo obrtne. Določa jih Uredba o obrni dejavnostih. Za njihovo opravljanje podjetnik potrebuje obrtno dovoljenje, za njegovo pridobitev pa glede na dejavnost specifično izobrazbo. Več o pridobivanju obrtnega dovoljenja smo že pisali v prispevku Pred registracijo podjetja preverite, ali potrebujete obrtno dovoljenje.

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijepodjetniške novice podjetništvo ustanovitev d.o.o. ustanovitev podjetja ustanovitev s.p. zakonodaja zanimivosti

Oznakeavtorski članki dejavnosti neregulirane dejavnosti obrtne dejavnosti regulirane dejavnosti skd vem točka

POVEZAVA: https://data.si/blog/2017/11/25/dejavnosti-regulirane-neregulirane/