O-STA

Kje bodo prosta delovna mesta v 2018?

Na Zavodu RS za zaposlovanje (ZRSZ) so izvedli raziskavo Napovednik zaposlovanja, ki ponuja vpogled v kratkoročne načrte zaposlovanja ter morebitne trenutne in predvidene prihodnje težave pri kadrovanju. Delodajalci v prvih mesecih leta 2018 napovedujejo 2,6-odstotno rast zaposlenosti, obljubljajo pa tudi številna prosta delovna mesta. Iskali se bodo predvsem delavci za preprosta dela, vozniki težkih tovornjakov in vlačilcev, varilci, skladiščniki, prodajalci in orodjarji.

IZOBRAŽEVANJE

Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo

Iščete zaposlitev, a ne najdete nič primernega za vas? Samozaposlitev je rešitev!

Več informacij

Brezposelnim, ki želijo trajno zaposlitev v lastnem podjetju, brezplačno pomagamo v podjetju Data. Na seminarju Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo jim pomagamo odkriti, ali ima njihova poslovna ideja prihodnost v svetu podjetništva, na skupinskem svetovanju pred registracijo podjetja pa izvejo vse, kar morajo vedeti, preden na naši točki VEM odprejo lastno podjetje.

Prijava na izobraževanje

ZRSZ je k raziskavi povabil delodajalce, ki zaposlujejo 10 ali več delavcev. V anketiranje je bilo zajetih 5.378 podjetij in organizacij, vprašalnik pa je izpolnilo 2.908 vabljenih delodajalcev, pri katerih je bilo zaposlenih 347 tisoč oseb.

Rast zaposlenosti in številna prosta delovna mesta

Za prihodnjega pol leta delodajalci napovedujejo 2,6-odstotno rast zaposlenosti. V času anketiranja so delodajalci zaposlovali 638,9 tisoč delavcev, za šest mesecev kasneje pa predvidevajo, da bo njihovo število zraslo na nekaj več kot 655 tisoč.

Največjo rast števila zaposlenih predvidevajo delodajalci iz gradbeništva ter drugih raznovrstnih poslovnih dejavnosti, kamor se uvrščajo tudi zaposlovalne dejavnosti. V gradbeništvu je napovedana 7,5-odstotna rast zaposlenosti, v drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih pa 6,2-odstotna.

>>> Veste, kaj prinaša nova zakonodaja na področju brezposelnosti?

Prosta delovna mesta predvsem v predelovalnih dejavnostih

Anketirani delodajalci načrtujejo, da bodo v roku šestih mesecev potrebovali skoraj 40 tisoč delavcev, torej bodo na voljo številna prosta delovna mesta. Ocenjujejo, da se jih bo odprlo približno 16,5 tisoč.

Delodajalci bodo nove delavce potrebovali predvsem zaradi nadomeščanj (upokojitve, porodniški dopusti in dopusti za nego in varstvo otrok), deloma pa tudi zaradi povečevanja števila zaposlenih.

Delodajalci bodo najpogosteje iskali:

  • delavce za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih,
  • voznike težkih tovornjakov in vlačilcev,
  • varilce,
  • skladiščnike in uradnike za nabavo in prodajo,
  • prodajalce,
  • orodjarje,
  • tehnike za strojništvo,
  • zidarje,
  • druge delavce za preprosta dela,
  • čistilce, strežnike in gospodinjske pomočnike v uradih, hotelih in drugih ustanovah.

Delodajalci za nekatere poklice težko najdejo ustrezen kader

"Delodajalci imajo pogosto težave z iskanjem kadra za poklice, ki so slabše plačani, fizično zahtevni in za katere je značilen neugoden delovni urnik. Poleg navedenega je razviden tudi problem iskanja kandidatov za tehnične poklice, za katere so potrebna poklicno specifična znanja in za katere je težko na hitro usposobiti nov kader, ki (še) nima ustreznih znanj in izkušenj," pojasnjujejo na ZRSZ.

Anketni podatki sicer kažejo, da se je v povprečju nekaj manj kot polovica (43,3 odstotka) delodajalcev srečala s pomanjkanjem ustreznih kadrov.

Najvišji delež delodajalcev, ki se soočajo s težavami pri iskanju delavcev, je v naslednjih dejavnostih: gostinstvo (67,7 odstotka), gradbeništvo (58,4 odstotka), druge raznovrstne poslovne dejavnosti (55,5 odstotka), promet in skladiščenje (53,9 odstotka) in predelovalne dejavnosti (52,7 odstotka).

Prijava na izobraževanje

Iščete zaposlitev? Odločite se za podjetništvo!

Če ste že obupali nad iskanjem zaposlitve ali pa vam vaša trenutna zaposlitev ne prinaša osebnega zadovoljstva, razmislite o lastni podjetniški poti. Ustanovitev podjetja, pa naj bo to s. p. ali d. o. o., je relativno preprosta. Če le imate dobro idejo!

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijekadri podjetniške novice podjetništvo zanimivosti

Oznakeavtorski članki prosta delovna mesta zaposlovanje zrsz

POVEZAVA: https://data.si/blog/2017/12/02/kje-bodo-prosta-delovna-mesta-v-2018/