O-STA

Prodaja pirotehničnih izdelkov: Obeta se strog nadzor

Prodaja pirotehničnih izdelkov bo decembra pod poostrenim nadzorom Tržnega inšpektorata. Napovedali so, da bodo decembra skupaj z ostalimi pristojnimi organi poostreno nadzirali njihovo prodajo.

Na vse obveznosti, ki jih imate podjetniki, ki se ukvarjate z dejavnostjo trgovine, opozarjamo na brezplačnih izobraževanjih Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja in Podjetnik sem - kaj pa zdaj?.

Kdaj je dovoljena prodaja pirotehničnih izdelkov?

Prodaja pirotehničnih izdelkov in njihova uporaba je sicer dovoljena vse leto. Izjema so izdelki, katerih glavni učinek je pok (t. i. pirotehnični izdelki kategorije 1). Ti so podvrženi strožjemu režimu, tako pri prodaji kot pri uporabi.

Njihova prodaja je dovoljena le od 19. do 31. decembra, njihova uporaba pa samo v času od 26. decembra do 2 . januarja.

Glede na to, da je zakonodaja v državah članicah EU zelo različna, na Tržnem inšpektoratu poudarjajo, da je prodaja, posest in uporaba petard v Sloveniji strogo prepovedana.

Kakšni so pogoji za prodajo pirotehničnih izdelkov?

Prodaja pirotehničnih izdelkov je lahko dejavnost podjetja, ko podjetnik izpolnjuje splošne pogoje za poslovanje in posebne pogoje.

Podjetnik lahko začne s proizvodnjo ali prometom z eksplozivi ali pirotehničnimi izdelki, ko opravi postopek za ustanovitev podjetja - s.p. ali d.o.o.. Z dejavnostjo pa lahko začne, ko pridobi posebno dovoljenje ministrstva oziroma pristojnega organa. Za izdajo dovoljenja za proizvodnjo eksplozivov ali pirotehničnih izdelkov, promet z eksplozivi, trgovino na debelo s pirotehničnimi izdelki ter dejavnost izvajanja ognjemetov je pristojno Ministrstvo za notranje zadeve. Za izdajo dovoljenja za trgovino s pirotehničnimi izdelki na drobno je pristojna upravna enota, kjer se bo dejavnost opravljala.

Dovoljenje za proizvodnjo eksplozivov je lahko časovno omejeno, v dovoljenju za proizvodnjo ali promet pa lahko ministrstvo določi tudi dodatne pogoje, če je to potrebno zaradi varovanja življenja, zdravja ljudi in premoženja ali zaradi zagotavljanja varstva okolja in javnega reda.

Registracija s. p. je hitra, brezplačna in enostavna! Rezervirajte si svoj termin na 01 600 1530 ali nam pišite na data@data.si!

Bogdana Rejc, Data

Imetnik dovoljenja mora v osmih dneh pisno obvestiti ministrstvo ali pristojni organ o vsaki statusni spremembi, spremembi odgovorne osebe ali prenehanju opravljanja dejavnosti. Zakon o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih (ZEPI) določa še, da mora imetnik dovoljenja, če spremeni svojo dejavnost, prostore kjer opravlja dejavnost ali se statusno preoblikuje, pridobiti novo dovoljenje.

Inšpektorji bodo nadzorovali prodajo pirotehničnih izdelkov

Tržni inšpektorat po določbah Zakona o eksplozivi in pirotehničnih izdelkih preverja izpolnjevanje pogojev za prodajo pirotehničnih izdelkov. Zato bodo v sodelovanju z ostalimi pristojnimi organi v decembru poostreno opravljali nadzor tega področja.

Ob tem uporabnike pozivajo tudi, da zmanjšajo uporabo pirotehničnih izdelkov. Kot pravijo njihova pretirana uporaba "škodi okolju in živalim, nenazadnje pa osuši tudi denarnico." "Zavedamo se, da zgolj z nadzorom izpolnjevanja pogojev za prodajo ne bomo dosegli večje varnosti pri uporabi pirotehnike. V zvezi s tem prav gotovo največ lahko storijo uporabniki sami," so še dodali.

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijegospodarstvo zakonodaja zanimivosti

Oznakeavtorski članki pogoji za opravljanje dejavnosti prodaja pirotehničnih izdelkov tržni inšpektorat rs ustanovitev podjetja

POVEZAVA: https://data.si/blog/2017/12/07/prodaja-pirotehnicnih-izdelkov/