O-STA

Telekom Slovenije je kot prvi slovenski operater prejel certifikat MEF CE 2.0, s katerim izkazuje zanesljivost in tehnološko naprednost omrežja, prvo mednarodno povezavo skladno z navedenim standardom pa je zagotovil med Slovenijo in Južno Korejo

Ljubljana, 13. februarja - Telekom Slovenije je kot prvi slovenski operater prejel mednarodni certifikat MEF CE 2.0. Z njim podjetje izkazuje zanesljivost in tehnološko naprednost omrežja ter skladnost z mednarodnimi standardi za zagotavljanje kakovosti podatkovnih storitev, namenjenih poslovnim uporabnikom in gostovanju med operaterji. Skladno z navedenim certifikatom Telekom Slovenije v sodelovanju z Olympic Broadcasting Services (OBS) med zimskimi olimpijskimi igrami zagotavlja tudi mednarodno podatkovno povezavo med Slovenijo in Južno Korejo. Certifikat je Telekomu Slovenije po temeljitem preverjanju, ki je vključevalo več kot 600 testov, podelilo mednarodno združenje Metro Ethernet Forum (MEF) za razvoj in standardizacijo storitev CE (Carrier Ethernet).


Certifikat MEF CE 2.0 potrjuje kakovost omrežja in zanesljivost širokopasovnega podatkovnega prenosa med omrežji LAN (Local Area Network). Hkrati potrjuje tudi uspešno nadgradnjo in konsolidacijo omrežja, ki jo je Telekom Slovenije z uvajanjem novih tehnologij izpeljal v preteklem letu. S tem je na eni strani zagotovil platformo za zagotavljanje celovitih in zanesljivih storitev zasebnih omrežij in internetnega dostopa podjetjem, izobraževalnim in javnim ustanovam ter državnim organom, hkrati pa tudi lažje delovanje na področju mednarodnega medoperaterskega povezovanja.

Telekom Slovenije je mednarodno povezavo, prek katere poteka video prenos, v skladu s certifikatom MEF CE 2.0 prvič zagotovil med Slovenijo in Južno Korejo, in sicer v času zimskih olimpijskih iger. Tako lahko naročnik podatkovnega prenosa med drugim na posebnem uporabniškem portalu spremlja različne parametre, prek katerih ima vpogled v kakovost zagotavljanja storitve in preverja skladnost le-te glede na dogovor o ravni storitev - SLA (Service Level Agreement). Pri tem se parametri zagotavljanja storitev beležijo v realnem času, tako da ima naročnik stalen nadzor nad povezavo in lahko samostojno pripravlja poročila o stanju le-te v skladu s svojimi potrebami. V povezavi z novim omrežjem 5G, ki je testno na voljo na prizorišču zimskih olimpijskih iger v Pjongčangu, pa je možno športne dogodke spremljati tudi neposredno s kamer, ki spremljajo tekmovalce v živo, s čimer se gledalci še bolj približajo samemu dogajanju. Novost letošnjih olimpijskih iger je tudi izkušnja navidezne in obogatene resničnosti športnih dogodkov.

Telekom Slovenije s pridobljenim certifikatom izkazuje svojo zavezanost poslovni odličnosti ter zagotavljanju zanesljivosti in kakovosti storitev, in sicer tako končnim uporabnikom kot na ravni medoperaterskega sodelovanja. Hkrati se zavezuje k nadaljnjemu razvoju in zagotavljanju kakovosti sistemov in storitev skladno z razvojem MEF-standardizacije.

Metro Ethernet Forum, katerega član je tudi Telekom Slovenije, je mednarodna nepridobitna organizacija, ki spodbuja razvoj in standardizacijo storitev CE. Ponudnikom storitev omogoča vzpostavitev globalnega ekosistema komunikacijskih omrežij, ki zagotavljajo agilne, zanesljive in medsebojno usklajene storitve glede na potrebe digitalnega gospodarstva, pa tudi intenzivno globalno povezovanje prek različnih omrežnih virov in zmožnosti zagotavljanja storitev. Pri tem razvoj poteka v smeri zagotavljanja storitev prek avtomatiziranih, virtualnih med seboj povezanih omrežij, ki temeljijo na tehnologijah Lifecycle Service Orchestration (LSO), Software-defined Networking (SDN) in Network Functions Virtualization (NFV).