O-STA

Podjetnik na bolniški - kdo lahko zanj izda račun?

Ko je podjetnik bolniško odsoten, ne sme izdajati računov, saj v času bolniške ne sme opravljati pridobitne dejavnosti. Lahko pa družinski član, ki pri podjetniku opravlja kratkotrajno delo, v njegovem imenu izda račun.

O tem, da podjetniku pri delu lahko za kratek čas brezplačno priskočijo na pomoč tudi družinski člani, smo že pisali v prispevku Pomoč družinskega člana v podjetju. Gre za t. i. kratkotrajno delo, ki podjetniku pride prav tudi v času, ko je sam na bolniški ali porodniški.

>>> Vas zanima odprtje podjetja, pa ne veste, ali se vam izplača ustanoviti s.p. ali d.o.o.? Vaše dileme bomo razjasnili na brezplačnem Skupinskem svetovanju pred registracijo podjetja.

Kako lahko družinski član v imenu podjetnika izda račun?

Na Finančni upravi RS pri tem še posebej opozarjajo, da mora vsak davčni zavezanec, v skladu z 81. členom Zakona o davku na dodano vrednost (ZDDV-1) zagotoviti, da je za opravljeno delo oziroma dobavo izdan račun. "Oseba, ki pri podjetniku opravlja kratkotrajno delo, lahko v okviru opravljanja kratkotrajnega dela izda tudi račun v imenu delodajalca, če ima za to dovoljenje delodajalca oziroma nosilca dejavnosti," so nam povedali na Fursu.

>>> Ste podjetnik začetnik in niste prepričani, če znate ustrezno napisati račun? Oglasite se na Abecedi poslovanja!

Delodajalec mora poskrbeti, da se račun izda v skladu z Zakonom o davčnem potrjevanju računov(ZDavPR). Pri tem na Fursu posebej opozarjajo na določila 5. in 6. člena omenjenega zakona. Ta med drugim določata, da mora biti na računu oznaka osebe, ki je izdala račun.

"Zavezanec mora povezati oznako fizične osebe, ki izda račun, z davčno številko te osebe. Davčna številka osebe, ki je izdala račun, se pošlje davčnemu organu kot podatek o računu iz 6. točke drugega odstavka 6. člena tega zakona v postopku potrditve računa," so nam pojasnili.

>>> Potrebujete davčno svetovanje?

V kolikor v davčni blagajni ne obstoji oznaka fizične osebe, ki opravlja kratkotrajno delo, ki je povezana z njeno davčno številko, računa ne sme izdati z uporabo oznake druge osebe, so še opozorili na Fursu.

Prispevki se plačujejo le za čas opravljanja dela

Kot smo že pisali, mora podjetnik za osebo, ki pri njem opravlja kratkotrajno delo, plačevati tudi pavšalne prispevke za poškodbe pri delu in poklicne bolezni. Ti mesečno znašajo 4,86 evra.

Plačuje jih le za čas opravljanj dela in ne denimo za celo koledarsko leto. Kot pravijo na Fursu, mora delodajalec kratkotrajno delo prijaviti na upravni enoti. Pri tem pa se določi oziroma prijavi tudi čas, ko bo družinski član opravljal delo.

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijefinance kadri podjetniške novice podjetništvo ustanovitev podjetja

Oznakeavtorski članki furs izda račun kratkotrajno delo odprtje podjetja pomoč družinskega člana

POVEZAVA: https://data.si/blog/2018/02/22/izda-racun/