O-STA

Več kot 40 tisoč zavezancev vlogo oddalo elektronsko

Vlogo za vzdrževane družinske člane je letos oddalo 240.288 zavezancev, od tega 40.196 (16,73 odstotka) elektronsko prek sistema eDavki, so nam povedali na Finančni upravi RS (Furs). Kdaj lahko pričakujete informativni izračun dohodnine?

>>> Kako ustanoviti podjetje in priti do dodatnega zaslužka? Skrivnost uspeha vam izdamo na brezplačnem izobraževanju Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo!

Vlogo vse več zavezancev oddaja prek spleta

V preteklih tednih je Furs veliko pozornost namenjal spodbujanju davčnih zavezancev za oddajo vlog za uveljavljanje olajšave za vzdrževane družinske člane preko sistema eDavki. Omenjeno vlogo je letos oddalo 240.288 zavezancev, od tega 40.196 (16,73 odstotka) elektronsko. Na ta način je vlogo oddalo 82,5 odstotka več zavezancev kot leto prej.

Eden izmed razlogov za množičnejšo uporabo eDavkov je poenostavljena registracija, so prepričani na Fursu. Od decembra 2017 se namreč fizične osebe lahko registrirajo v eDavke zgolj z uporabniškim imenom in geslom.

Kljub poenostavitvam pa so imeli nekateri zavezanci pri elektronski oddaji obrazca težave pri namestitvi vtičnika in podpisne komponente. Njihova namestitev je namreč odvisna od tega, kakšen operacijski sistema in spletni brskalnika uporablja posameznik. Če je kdo hotel oddati obrazec preko službenega računalnika, pa je lahko naletel na težave, ker ni imel administracijskih pravic za namestitev podpisne komponente.

"Na podlagi omenjenih izkušenj zavezancev smo za fizične osebe, ki v sistem eDavki vstopijo z uporabniškim imenom in geslom (torej brez certifikata), omogočili oddajo dokumentov brez podpisne komponente. Vsi ostali uporabniki eDavkov (vse fizične osebe z dejavnostjo, pravne osebe in tudi fizične osebe, ki za uporabo eDavkov uporabljajo certifikat) lahko oddajo dokumente le s podpisno komponento," so povedali na Fursu.

Prvi informativni izračuni konec marca

Prvi sveženj informativnih izračunov dohodnine bo Furs odpremil konec marca, drugi sveženj pa konec maja. Ne pozabite, da tisti zavezanci, ki do izdaje informativnega izračuna dohodnine še niste uveljavljali posebne olajšave za vzdrževane družinske člane, lahko to storite še v ugovoru na prejeti izračun.

Informativni izračun dohodnine za leto 2017

Izračun dohodnine 2017 - olajšava za otroke

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijedavki finance podjetniške novice podjetništvo zanimivosti

Oznakeavtorski članki dohodnina 2017 furs izračun dohodnine olajšave vloga za vzdrževane družinske člane vlogo

POVEZAVA: https://data.si/blog/2018/02/26/40-tisoc-zavezancev-vlogo-oddalo-elektronsko/