O-STA

Orkester Slovenske filharmonije gostuje na Dunaju!

Orkester Slovenske filharmonije tudi v letošnjem letu nadaljuje niz odmevnih gostovanj v tujini. Po zelo uspešnem nastopu na dveh koncertnih večerih v Nacionalnem centru za glasbo, ples in gledališče v Pekingu na Kitajskem decembra 2017, člani našega orkestra ponovno odhajajo na pot.

10. marca 2018 bodo namreč nastopili v Veliki dvorani Dunajske koncertne hiše.

Orkester Slovenske filharmonije s svojo vrhunsko dejavnostjo presega meje slovenskega prostora. O tem pričajo številna mednarodna sodelovanja in gostovanja - tako tujih glasbenikov pri našem orkestru, kot tudi našega orkestra v tujini. Med njimi je bila morda najbolj odmevna evropska turneja pod taktirko Emmanuela Villaumeja s sopranistko Ano Netrebko, gostovanje z Brynom Terflom na odru Kraljeve operne hiše v Muscatu (Oman) ter koncertna turneja z Mišo Majskim v Nemčiji in na Nizozemskem.

Na odru Velike dvorane Dunajske koncertne hiše bodo člani našega orkestra nastopili 10. marca 2018. ob 19.30. Vodil jih bo Marcelo Lehninger , ki sodi med uspešnejše dirigente svoje generacije. Deluje kot umetniški vodja Simfoničnega orkestra New West iz Los Angelesa, od leta 2013 pa tudi kot izredni dirigent Bostonskega simfoničnega orkestra.

Solista na koncertu bosta pianist Andrew von Oeyen in kontrabasist Dominik Wagner. Von Oeyen velja za pianista z izjemno obsežnim, raznolikim repertoarjem ter enega vodilnih na svojem področju, mladi avstrijski kontrabasist Dominik Wagner pa bo z Orkestrom Slovenske filharmonije nastopil prvič ter se z našimi člani predstavil v Koncertantnem divertimentu Nina Rote.

Ker v letu 2018 obeležujemo 100-letnico rojstva Leonarda Bernsteina, ameriškega pianista, dirigenta, skladatelja, pedagoga in nedvomno ene največjih glasbenih osebnosti preteklega stoletja sta na spored "dunajskega večera" uvrščena še Bernsteinov Divertimento in Simfonija št. 2 The Age of Anxiety / Doba tesnobe.

Več o našem gostovanju na Dunaju si lahko preberete na: www.jeunesse.at in www.konzerthaus.at/concert.

Orkester Slovenske filharmonije
Marcelo Lehninger, dirigent
Andrew von Oeyen, klavir
Dominik Wagner, kontrabas

Leonard Bernstein: Divertimento
Nino Rota: Divertimento concertante
Leonard Bernstein: Simfonija št. 2 The Age of Anxiety / Doba tesnobe

Slovenska filharmonija, Kongresni trg 10, 1000, T +386 1 24 10 800, E info@filharmonija.si, www.filharmonija.si

Fotografije:
- Orkester Slovenske filharmonije (foto Darja Štravs Tisu)
- dirigent Marcelo Lehninher (foto Paolo Lacerda)
- pianist Andrew von Oeyen (foto Taghi Naderzad)
- kontrabasist Dominik Wagner (foto Dominik Odenkirchen)
- Dunajska koncertna hiša (foto: Wiener Konzerthaus)