O-STA

Prodajna razstava Franc Marjan Ferrant v Savinovem likovnem salonu v Žalcu

Zavod za kulturo, šport in turizem Žalec vabi na PRODAJNO RAZSTAVO FRANC MARJAN FERRANT (1926-2017) - Arhitekt, ki je ljubil slikarstvo.

Razstavo bodo odprli v ponedeljek, 5. marca 2018, ob 18. uri v Savinovem likovnem salonu.

Izkupiček od prodaje bodo namenili za pomoč nadarjenim študentom.

Franc Marjan Ferrant (1926, Žalec - 2017 München) se je rodil materi Ani Ferrant, rojeni Roblek, in očetu Franzu Ferrantu. Do svojega sedmega leta je živel v Žalcu, leta 1933 pa je oče dobil službo v Zagrebu, kamor se je preselila tudi družina. Tam je končal osnovno šolo in gimnazijo, po maturi se je vpisal na gradbeni oddelek Tehniške fakultete, kjer je tudi diplomiral. Zagreb je bil kulturno bogato središče, kar je bila nedvomno spodbuda mlademu Francu, da ga je zanimalo več od samega gradbeništva. Še posebno mu je bilo pri srcu slikarstvo, ki mu je namenil v različnih slikarskih ateljejih veliko prostega časa.

Najbolj pomemben učitelj za njegovo likovno znanje je bil gotovo prof. Zlatko Šulentić (1893-1971), študent münchenske in pariške Akademije umetnosti, po vojni pa profesor na zagrebški likovni Akademiji. V tujino je odšel leta 1958, najprej na Dunaj, nato v Köln in München, kjer si je ustvaril dom in ostal tam do smrti. Že v mladosti so ga zanimale ročne obrti, usnjarstvo in mizarstvo, kar je kot samouk gojil tudi kasneje. A med ohranjeno zapuščino, ki je postala donacija za nadarjene in štipendije potrebne študente, je najbolj plodovit prav slikarski opus. Nastajal je s potovanj po Sredozemskih deželah, kjer so se rojevale vizije in vznemirljive podobe - morski pejsaži in vedute obmorskih naselij ter kompozicije srednjeveških mestnih jeder, v kamnito naravo vraščenih starodavnih naselij.

Prodaja vseh razstavljenih del bo tekla do konca razstave do 13. marca 2018, po tem datumu bo možen individualen ogled slik, ki bodo sicer objavljene na spletni strani ZKŠT Žalec.

V kulturnem programu odprtja razstave bosta nastopili učenki Glasbene šole Risto Savin Žalec, Lana Krajnc in Eva Pišek (obe na kitari), pod mentorstvom Urše Tekavc.

Več informacij: www.zkst-zalec.si