O-STA

V Telekomu Slovenije so partnerji evropskega projekta iCirrus demonstrirali prenosne hitrosti v pilotnem mobilnem omrežju pete generacije (5G)

Ljubljana, 5. marca - V ponedeljek, 5. marca, so v Telekomu Slovenije partnerji evropskega projekta iCirrus iz šestih držav v pilotnem omrežju 5G demonstrirali prenosne hitrosti 100 Gbit/s v dostavnem segmentu omrežja (Fronthaul) in 5 Gbit/s v radijskem dostopu, ki je na voljo uporabnikom. Projekt iCirrus je del programa Evropske komisije "Obzorja 2020" (Horizon 2020), ki se ukvarja z razvojem pete generacije mobilnih omrežij - 5G. Partnerji v projektu so raziskali vpliv arhitekture radijskega dostopovnega omrežja v oblaku (C-RAN) na zmogljivosti mobilnega omrežja 5G, kot so komunikacije med napravami (D2D) in uvedba navideznih mobilnih storitev v oblaku.

Evropski projekt iCirrus (intelligent Converged network consolidating Radio and optical access aRound USer equipment) se osredotoča na razvoj sistemskih rešitev za izgradnjo sistemov 5G s poudarkom na komunikaciji med napravami (D2D) ter centraliziranem omrežnem radijskem dostopu (C-RAN). Z integracijo obojega v mobilni informacijski oblak je bila v okviru projekta razvita rešitev, ki bo prispevala k dodatni spektralni in energetski učinkovitosti ter izboljšala delovanje sistema. Novost, ki jo prinašajo izsledki projekta iCirrus, je možnost vzpostavitve visoko učinkovitega konvergentnega optičnega Ethernet omrežja, ki omogoča fiksne in mobilne storitve pete generacije (5G). Uporaba omrežja Ethernet za podporo vseh tipov mobilnih omrežnih struktur, kljub velikim količinam prenosa podatkov, v realnem času razbremeni tako omrežje kot naprave, ki so v uporabi (mobitele, tablice ipd.). Koristi za končne uporabnike bodo predvsem daljša življenjska doba baterij mobilnih naprav, izboljšana uporabniška izkušnja z uporabo večje pasovne širine, nizka zakasnitev (latenca) storitev ter dodatna fleksibilnost zaradi uporabe mobilnega informacijskega oblaka.

Mednarodni konzorcij projekta iCirrus poleg Telekoma Slovenije sestavljajo še Heinrich Hertz Institut in družba IAF GmbH iz Nemčije, operaterji Primetel s Cipra, Orange iz Francije in Wellness Telecom iz Španije, Univerza v Kentu, Univerza v Essexu ter podjetji VIAVI in ADVA Optical Networking Ltd. iz Velike Britanije oziroma Nemčije. Projekt je vodila Univerza v Kentu in je potekal tri leta, od marca 2015. Skupaj je bilo projektu namenjenih nekaj več kot 3 milijone evrov nepovratnih sredstev, ki jih je v celoti zagotovila Evropska komisija.

Telekom Slovenije s sodelovanjem v razvojnih projektih sledi svojim strateškim usmeritvam tehnološko naprednega operaterja, ki aktivno deluje na področju razvoja in uvedbe sodobnih telekomunikacijskih rešitev nove generacije mobilnih komunikacij 5G.

Več o projektu: http://www.icirrus-5gnet.eu/.