O-STA

Starši, zdaj boste lahko zaprosili za pomoč

Starši, ki so v letošnjem letu dobili otroka ali ga šele bodo dobili, bodo lahko od ponedeljka, 19. marca 2018 dalje, zaprosili za pomoč ob rojstvu otroka v višini 280 evrov.

Pravico do enkratne denarne pomoči imajo od letos dalje vsi starši, ne glede na prihodke.

V nedeljo, 18. marca 2018 bo namreč preteklo 15 dni po objavi spremenjenega Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih v Uradnem listu (UL). Spremembe so bile v UL objavljene v petek, 2. marca 2018.

Starši lahko za enkratno pomoč ob rojstvu otroka zaprosijo za vse otroke. To velja tudi za tiste, ki so se v letošnjem letu že rodili. Pravica od letos dalje ni več omejena s prihodkovnim cenzusom - pravica velja za VSE novorojene otroke!

Do leta 2020 bodo enkratno pomoč ob rojstvu otroka starši še dobili v obliki nakazila. Po 1. januarju 2020 pa bodo starši pomoč ob rojstvu otroka prejeli v obliki dobroimetja.

Mnogi starši so za zaprosili za pomoč prezgodaj

Enkratno denarno pomoč ob rojstvu otroka smo sicer že napovedali ob sprejemu zakonodaje. Vendar pa so starše na Centrih za socialno delo odvračali, saj še niso pričele veljati. Starši so torej za to pomoč zaprosili prezgodaj. A zdaj bo, kot že izpostavljeno, za pomoč mogoče zaprositi od 19. marca 2018 dalje!

Eden od staršev lahko torej za vse novorojene otroke od začetka leta 2018 uveljavlja pravico do pomoči ob rojstvu otroka največ 60 dni po uveljavitvi zakona.

V veljavi tudi nova določila v zvezi z očetovskim dopustom

Hkrati s spremembo glede enkratne denarne pomoči ob rojstvu otroka so pričele veljati tudi spremembe glede očetovskega dopusta.

Oče bo tako 15 dni plačanega očetovskega dopusta v obliki polne ali delne odsotnosti iz dela izrabil v strnjenem niz najkasneje do enega meseca po poteku starševskega dopusta. Drugih 15 dni pa lahko izrabi najkasneje do končanega prvega razreda osnovne šole otroka.

Po novem bo lahko očetje ves očetovski dopust, ki bo v celoti plačan, izkoristili skupaj, v trajanju 30 dni. To bodo lahko naredili tudi sočasno z mamo, ki bo npr. v tem času na starševskem dopustu. Omejitve, da lahko oče koristi del očetovskega dopusta šele po izrabi starševskega dopusta, ne bo več. Taka izraba pravice bo veljala le za otroke, ki bodo rojeni po 1. maju 2018!

Očetje do 1. 5. letos rojenih otrok pa bodo lahko prvih 15 dni očetovskega dopusta še po starem uveljavljali najkasneje do dopolnjenega šestega meseca starosti otroka, drugih 15 dni pa do konca prvega razreda osnovne šole, vendar šele po poteku starševskega dopusta matere. Očetje starejših otrok, npr. rojenih v letu 2016 ali 2017, ki so imeli, a ne izkoristili pravice do neplačanega očetovskega dopusta, pa bodo lahko preostanek plačanega očetovskega dopusta, ki ga še niso izkoristili, koristili do tretjega leta starosti otroka.

>>> Vse navedene pravice veljajo tudi za samostojne podjetnike! Če razmišljate o podjetništvu, smo v podjetju Data pravi naslov. Pomagamo vam od ustanovitve podjetja do vseh storitev, ki jih potrebujete, da bo vaše podjetje uspešno poslovalo! Pišite nam na data@data.si ali nas pokličite na 01 6001 530!

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijepodjetniške novice podjetništvo zakonodaja zanimivosti

POVEZAVA: https://data.si/blog/2018/03/05/starsi-zdaj-boste-lahko-zaprosili-za-pomoc/