O-STA

Poročilo razkriva, kako uspešni so bili lani inšpektorji

Ministrstvo za javno upravo je objavilo poročilo o izvedbi strateških usmeritev in prioritet inšpektoratov v prejšnjem letu. Kako uspešni so bili inšpektorji pri svojem delu?

>>> Uredite poslovanje vašega podjetja tako, kot mora biti! Pridružite se nam na izobraževanjih Abeceda poslovanja in Podjetnik sem - kaj pa zdaj? ter spoznajte vse vaše obveznosti.

>>> Koga in kaj bodo inšpektorji preverjali v letu 2018?

Poročilo o izvedbi strateških usmeritev in prioritet inšpektoratov v letu 2017

Inšpektorat za delo

Poročilo navaja, da je Inšpektorat za delo v preteklem letu prejel 6678 novih prijav. V povprečju je bilo zaposlenih 76 inšpektorjev, ki so opravili 14463 inšpekcijskih pregledov.

Izvedli so zastavljene akcije nadzora nad izvajanjem delovnopravne zakonodaje na začasnih in premičnih gradbiščih, pri delodajalcih v dejavnosti čiščenja (dejavnost po SKD: N81.2) in v dejavnosti prometa.

Naknadno so se med drugim odločili za izvajanje nadzora v trafikah, pozorni so bili na psihosocialne dejavnike tveganja na delovnih mestih, pod drobnogled pa so vzeli tudi kršitelje povratnike na področju plačila za delo.

Kot vsako leto, so aktivno nadzorovali izvajanje 131. člena Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1), ki določa obveznost izplačila regresa.

Poleg navedenega so delovni inšpektorji sodelovali tudi drugje, kadar je problematika posegala na njihovo delovno področje. Poročilo navaja, da so sodelovali pri nadzoru nad tujimi prevozniki in pri izvedbi preventivne akcije "0,0 šofer - trezna odločitev - 2017".

Skupaj s Fursom in Policijo pa so se pridružili skupni evropski akciji z namenom preprečevanja izkoriščanja delavcev (trgovina z ljudmi). V okviru predsedovanja Evropski uniji jo je pripravil nizozemski inšpektorat za delo. Opravljeni so bili inšpekcijski nadzori po gradbiščih po celotni Sloveniji.

Inšpektorat za delo lani ni izvedel usmerjenih akcij nadzora nad izvajanjem delovnopravne zakonodaje in zakonodaje s področja varnosti in zdravja pri delu, zato jih napovedujejo za letos.

Finančna uprava RS

Pisali smo že, da je bilo leto 2017 za Finančno upravo RS (Furs) dobro leto. Pobrali so namreč za skoraj milijardo - natančno 920 milijonov - evrov več denarja za vse blagajne javnega financiranja kot leto prej.

Poročilo razkriva, da je Finančna uprava RS v letu 2017 skupaj izvedla 6.627 inšpekcijskih nadzorov, v katerih so bile ugotovljene dodatne davčne obveznosti v višini 130 milijonov evrov ter posredni učinki (zmanjšanje izgub in olajšav) v višini skoraj 117 milijonov evrov.

Samo na področju nadzora davkov (brez transfernih cen), je bilo izvedenih 5.901 inšpekcijskih nadzorov.

Na podlagi prijav so uvedli 1.003 nadzore, kar je 15 odstotkov vseh inšpekcijskih nadzorov. Izdali so 554 plačilnih nalogov in 2.617 odločb, lani pa so izrekli za 5,3 milijona evrov glob na podlagi ugotovljenih kršitev.

>>> Finančna inšpekcija bo letos med drugim poostreno nadzorovala zaposlovanje tujcev, spletno prodajo blaga in delovanje društev. Preverite, kaj še načrtuje Furs v 2018!

Tržni inšpektorat

Tržni inšpektorat je lani uvedel 4.322 prekrškovnih postopkov, prejeli pa so 5.673 prijav in jih tudi vse obravnavali.

Inšpektorji so realizirali prioritetne inšpekcijske nadzore na 36 načrtovanih področjih. Ker pa se razmere na trgu nenehno spreminjajo oziroma nastajajo nepredvidljivi dogodki, so v letu 2017 namesto dveh načrtovanih področij opravili izredni inšpekcijski nadzor na osmih področjih.

In sicer so nadzorovali področje aerosolov, strojev (električna kolesa (EPAC)), enostavnih tlačnih posod, opravljanja taksi dejavnosti, opreme za dom glede splošne varnosti proizvodov, minimalnih tehničnih pogojev pri prodaji stavbnega pohištva, trgovanja s samoniklimi glivami in področje kontrole cen za učbenike

Skupaj z drugimi inšpekcijami so v letu 2017 tržni inšpektorji nadzirali gostinske dejavnosti (zapiralni časi), prodajo pirotehnike, prodaje zelenjave in sadja na stojnicah ob cesti, taksi dejavnosti ter vrvice in vezalke na oblačilih. Letos pa bodo tržni inšpektorji pod drobnogled vzeli predvsem sejemsko in spletno prodajo.

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijepodjetniške novice podjetništvo zanimivosti

Oznakeavtorski članki furs inšpektorat rs za delo inšpektorji poročilo tržni inšpektorat

POVZEAVA: https://data.si/blog/2018/03/06/porocilo-o-delu-inspektorjev-2017/