O-STA

Zdravstveno doplačilo od 20 do 75 evrov na mesec

Tokratna zadnja različica zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju je podobna tisti izpred leta dni. Zdravstveno doplačilo naj bi tako znašalo od 20 do 75 evrov. Samozaposlene osebe bi plačevale 30 evrov.

>>> Bi tudi vi radi zaslužili denar s svojim hobijem ali idejo? Pridružite se nam na brezplačnem izobraževanju! <<<

Namesto dopolnilnega zavarovanja zdravstveno doplačilo

Ministrstvo za zdravje je koalicijskim partnerjem predlog zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju nazadnje predstavilo januarja. Tokratno novo različico pa so najprej v vpogled poslali socialnim partnerjem.

Po navedbah ministrstva zakon prinaša večjo solidarnost prispevanja za zakonsko določene pravice, saj bi zavarovanci z višjim dohodkom plačevali višje zdravstveno doplačilo. Doplačilo je namreč po zadnjem predlogu spet odvisno od doseženih dohodkov zavezancev. Mednje se, za razliko od lanskega predloga, ne bodo vštevali pasivni dohodki (prejete dividend, najemnine, obresti, kapitalski dobički), ampak le plače (in nadomestila) ter pokojnine.

Namesto približno 30 evrov mesečno za sedanje dopolnilno zavarovanje, bi plačevali od 20 do 75 evrov nove dajatve, ki so jo na zdravstvenem ministrstvu poimenovali zdravstveno doplačilo. Osebe v delovnem razmerju in upokojenci naj bi tako plačevali:

Mesečno doplačilo v evrihče je mesečni dohodek zavarovane osebe
20do minimalne plače
25od minimalne do povprečne plače
35od povprečne do 2 povprečnih plač
45od 2 povprečnih do 3 povprečnih plač
55od 3 povprečnih do 5 povprečnih plač
75nad 5 povprečnih plač
Uredi

Prikazujem 1 do 6 od 6 zapisov

Brezposelni bi plačevali 20 evrov. Prav toliko tudi nekateri prejemniki nadomestil v skladu s predpisi, ki urejajo starševsko varstvo in osebe, ki so upravičene do nadomestila za čas poklicne rehabilitacije .

Vsi ostali - vojaki, rejniki, tujci, ki se pri nas izobražujejo, upravičenci do plačila prispevka OZZ, samozaposlene osebe, družbeniki, kmetje - bi po zadnjem predlogu za zdravstveno doplačilo odšteli 30 evrov mesečno.

Če bo predlog potrjen, bi na ta način za zdravstvo plačevati od začetka leta 2020. Zelo verjetno pa to ne bo edina nova dajatev, saj na ministrstvu načrtujejo tudi uvedbo dajatve za dolgotrajno oskrbo.

>>> Registracija podjetja se enostavno opravi na VEM točki Data! V kolikor se boste odločili za odprtje podjetja, vam bomo lahko pri vseh izračunih pomagali tudi v našem računovodskem servisu. Pišite nam na data@data.si ali nas pokličite na 01 6001 530.

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijefinance podjetniške novice podjetništvo zakonodaja

Oznakeavtorski članki doplačilo ministrstvo za zdravje zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju zdravstveno zavarovanje

POVEZAVA: https://data.si/blog/2018/03/08/zdravstveno-doplacilo-od-20-do-75-evrov/