O-STA

Partnerski odnos s konjem, spoštovanje in zaupanje - to je bistvo napredka

"Konje velikokrat vprašam, kako se počutijo. Po treningu se jim zahvalim in jim povem, da so fantastični. Takrat čutim, da so ponosni in da z veseljem delajo z mano." Tako je svoj odnos do konj in način treninga na srečanju z novinarji predstavil priznani francoski trener Benjamin Aillaud, ki svoje izjemne izkušnje deli z jahači in vozniki vpreg v Kobilarni Lipica. Slovensko ekipo voznikov je v lanskem letu z lipicanci pripeljal do najboljšega rezultata na svetovnih prvenstvih doslej, Miho Tavčarja pa do naziva svetovnega prvaka v maratonski vožnji. Zadnjih pet mesecev uspešno nadaljuje svoje delo z jahači Kobilarne Lipica.

Po premieri nove predstave Zgodba o Lipici se je s podporo vodstva kobilarne posvetil sistematičnemu delu z mladimi jahači in konji, z željo in namenom, da bi jim predal svoje znanje, ambicioznost in motivacijo, s poudarkom na skrbi za dobrobit konja in partnerskem odnosu s konjem. Oba sta namreč temelj klasičnega pristopa k šolanju konj, ki mu je zavezana Kobilarna Lipica.

Konj se mora med treningom najprej dobro počutiti

Delo Benjamina Aillauda izhaja iz dejstva, da so konji rastlinojede živali, ki zbežijo, če se čutijo napadene: "Zato se mora konj med treningom najprej dobro počutiti. Če jahač ni sposoben nadzirati stresa, konj ne uživa v delu z njim. In če konj v stiku z jahačem ni sproščen, ne more biti dober v tem, kar dela." "Delo s konjem se začenja z delom na sebi," je še dodal priznani francoski trener. Zato je pozitiven način razmišljanja za konja velika spodbuda. Vse to so doživeli tudi novinarji, ki so sprejeli povabilo Benjamina Aillauda, se mu pridružili v maneži in začutili odziv konj na svoje lastno počutje in energijo. "Konja prosim, naj nekaj naredi, on to naredi, jaz razmišljam o tem, kako je to čudovito, in oba se počutiva fantastično," je Aillaud pojasnil svoj način komunikacije s konji, ki od jahačev zahteva veliko mero umirjenosti in dela na sebi.

Slovence primerja z lipicanci

Podobno velja za delo z ekipo jahačev. Kot pravi, sam nikoli ne pritiska na ljudi, raje jim v praksi pokaže, kako bi sam rešil težavo. Tako začne rasti zaupanje, je pojasnil Aillaud, ki v ospredje ne postavlja talenta, ampak v delo, trening, pridobivanje znanja in izkušenj. Ob tem je dodal: "Slovenci ste kot lipicanci. Na začetku nekoliko zahtevni in zadržani, potem pa srčni prijatelji za vedno." Proces sprememb je v Kobilarni Lipica spodbudil s podporo vodstva kobilarne, ki svoje delo opravlja z veliko mero odgovornosti. "To pomeni sprejemanje odločitev, ki generirajo spremembe, saj so spremembe gonilo vsakega razvoja," je pojasnila direktorica Kobilarne Lipica Lorela Dobrinja in dodala, da je za kobilarno najpomembnejši napredek na področju konjeništva.

Pomemben odnos med konjem in jahačem

Trening konj je nekoč, podobno kot poučevanje otrok, temeljil na odnosu med avtoriteto in učencem, ki je znanje le pasivno sprejemal. Sedaj je čas za drugačen pristop, ki temelji na medsebojni interakciji in spoštovanju, je prepričana Dobrinja: "Naša nova pot je način šolanja konj in jahačev, ki temelji na filozofiji vzpostavljanja odnosa, spoštovanja in zaupanja med konjem in jahačem. Ta pristop je tudi temelj klasične dresure konj." Vse to je tesno povezano s področjem konjereje, zato so v Kobilarni Lipica povezali področji konjereje in konjeništva pod vodstvom mladega, predanega in ambicioznega strokovnjaka Klemna Turka.