O-STA

Znanstveni večer Univerze v Novi Gorici

Univerza v Novi Gorici vabi v okviru cikla "Znanstveni večeri" na predavanje, ki ga bo imel prof. dr. Jenez Plavec z naslovom Čarobnost DNK, molekule življenja in njenih struktur. Predavanje bo potekalo v četrtek, 22. marca 2018 ob 19. uri v dvorcu Lanthieri v Vipavi.

Predavanju bo sledil razgovor s predavateljem, ki ga bo moderiral prof. dr. Matjaž Valant, dekan Fakultete za znanosti o okolju in vodja Laboratorija za raziskave materialov na Univerzi v Novi Gorici.

Deoksiribonukleinsko kislino, DNK, poznamo po nizu nukleotidov, ki nosi genetska navodila, uporabljena pri rasti, razvoju, delovanju in razmnoževanju vseh znanih živih organizmov in veliko virusov. Najbolj znana struktura molekule DNK je sestavljena iz dveh pramenov, ki se medsebojno prepletata in tako tvorita dvojno vijačnico. V telomernih zaporedjih in v promotorskih regijah se pojavljajo z gvanini bogata območja, ki so pomebna v procesih staranja in regulacije izražanja. Te lastnosti zaporedij in njihove funkcije so povezane s strukturami sestavljenimi iz štirih pramenov, ki jih imenujemo G-kvadrupleksi. Jedrska magnetna resonanca, NMR, omogoča študije povezav med molekularno strukturo DNK in njenimi biološkimi aktivnostmi ali načinom delovanja. Sodelavci NMR centra na KI smo določili in v mednarodni periodiki predstavili nove kvadrupleksne strukture z gvanini bogatih fragmentov DNK in s tem prispevali k razumevanju njihove vloge pri razvoju živčnega sistema in nevroloških motenj, abnormalno rastjo kosti in hrustanca, razvojem raka in regulacijo osnovnih celičnih procesov.

Vljudno vebljeni!

Dodatne informacije:
Andreja Leban, Stiki z javnostmi
T: 05 6205 827
E: andreja.leban@ung.si