O-STA

Eurostars in drugi aktualni razpisi za podjetnike

Gospodarsko ministrstvo je pred kratkim objavilo dva javna razpisa, ki sta namenjena podpori malim in srednjim podjetjem. Program Eurostars omogoča podjetjem z inovativnimi projekti pridobitev do 300 tisoč evrov subvencije. Ministrstvo pa sredstva namenja tudi za spodbujanje partnerstev za učinkovitejši nastop na tujih trgih.

>>> Vse obveznosti podjetnika spoznajte na brezplačnem izobraževanju Podjetnik sem - kaj pa zdaj?.

Kaj je Eurostars?

Za programa Eurostars, ki je del iniciative Eureka, je skupno razpisanih 1,4 milijona evrov za leti 2018 in 2019. Posamezno podjetje lahko dobi največ 100 tisoč evrov na leto za razvoj novega izdelka ali storitve, posamezen projekt pa lahko traja največ tri leta. Torej lahko podjetje za posamezni projekt dobi skupno 300 tisoč evrov.

Na razpis Eurostars se lahko prijavi le konzorcij podjetij. Vanj morata biti vključena vsaj dva partnerja iz dveh različnih držav, ki sodelujejo v programu Eurostars. Evropski razpisi se namreč vedno bolj usmerjajo v sofinanciranje projektov, ki so sestavljeni iz partnerskih organizacij in različnih držav. Kje in kako iskati partnerjev za razpise, smo pisali v prispevku Evropski razpisi spodbujajo partnersko sodelovanje.

Projekt, ki je pozitivno ocenjen na mednarodni ravni, ima potem možnost sofinanciranja na nacionalnem razpisu Eurostars. Slovenski partnerji lahko sofinanciranje prejmejo za izvajanje tistega dela Eurostars projektov, ki se izvajajo v obliki industrijskih raziskav in eksperimentalnega razvoja. Končni cilj vsakega projekta, da bi ta lahko prejel oznako Eurostars, mora biti nov izdelek, postopek ali storitev.

Upravičeni stroški bodo priznani v vrednosti upravičenih stroškov (stroški osebja, potovanj, materiala in svetovanja). In sicer do višine 40 % za velika podjetja in 50 % za mikro, mala in srednje velika podjetja.

Več informacij, tudi o rokih za prijavo, je na voljo na spletni strani ministrstva.

>>> Prijava razpisa - postopek v 10 korakih

Spodbujanje partnerstev za učinkovitejši nastop na tujih trgih

Poleg razpisa Eursotars ministrstvo podeljuje tudi sredstva za spodbujanje partnerstev za učinkovitejši nastop na tujih trgih.

Partnerstva morajo biti sestavljena iz najmanj treh malih ali srednje velikih podjetij, z dodeljenimi sredstvi pa naj bi se jih spodbudilo k sodelovanju na področju izvoza. Namen je tako s povezovanjem kompetenc, kapacitet, prenosom izkušenj, znanj in drugih poslovnih povezav spodbuditi mednarodno aktivnost in izvoz vključenih podjetij ter povečati učinkovitost njihovega nastopa na tujih trgih.

Do sofinanciranja so upravičeni sledeči stroški v okviru operacije:

  • Stroški plač in povračil stroškov v zvezi z delom;
  • Stroški za službena potovanja, če so le-ta neposredno povezana z operacijo;
  • Stroški udeležbe na sejmih na ciljnih trgih,
  • Stroški storitev zunanjih izvajalcev (svetovalne storitve, prevajalske storitve, lektoriranje in podobno, storitve izobraževanja in usposabljanja, storitve izdelave študij, raziskav, vrednotenj, ocen, strokovnih mnenj in poročil),
  • Stroški informiranja in komuniciranja (oglaševanja, objav, promocijskih aktivnosti, izdelava in nadgradnja spletnih strani, oblikovanja, tiska, dostave gradiv, izdelava promocijskih materialov)
  • Posredni stroški, ki so povezani z neposrednimi aktivnostmi operacije in se uveljavljajo v pavšalu, ki znaša največ 15 % upravičenih neposrednih stroškov plač v posameznem obdobju poročanja.

Partnerstvo je upravičeno do sofinanciranja do vključno 50 % upravičenih stroškov in največ do 250.000 evrov na vlogo.

Sredstva tudi za startupe

Slovenski podjetniški sklad pa bo v petek, 23. 3. 2018, objavil javni razpis P2 - Spodbude za zagon inovativnih podjetij. Na ta način bodo mlada inovativna podjetja s potencialom rasti lahko dostopala do nepovratnih sredstev, ki so namenjena razvoju produkta.

>>> Imate tudi vi odlično podjetniško idejo? Kako poteka postopek za ustanovitev podjetjain na kaj morate biti pri tem pozorni, razlagamo na brezplačnem Skupinskem svetovanju pred registracijo podjetja.

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijejavni razpisi podjetniške novice podjetništvo ustanovitev podjetja

Oznakeavtorski članki eurostars javni razpisi mgrt nepovratna sredstva startup

POVEZAVA: https://data.si/blog/2018/03/19/eurostars-in-drugi-aktualni-razpisi/