O-STA

Programi za starejše dobro sprejeti

Velenje, 10. april 2018 - Včeraj dopoldne smo v Vili Bianca organizirali okroglo mizo z naslovom Kakovostno življenje starejših v mestni občini Velenje. Sodelujoči so izpostavili, da so programi in projekti za starejše dobro sprejeti. Kljub temu pa so nujno potrebne spremembe, predvsem na področju dolgotrajne oskrbe, finančne preskrbljenosti starejših in dostopnosti grajenega okolja.

Sogovorniki okrogle mize so predstavili, kako je na območju mestne občine Velenje poskrbljeno za starejše, ki so posebej ranljiva skupina. Prisotne so seznanili z delovanjem in programi za starejše, ki jih izvajajo v organizacijah, zastopali mnenja glede kakovosti življenja starejših ter podali predloge za spremembe in izboljšave na tem področju.

Na okrogli mizi so sodelovali župan Mestne občine Velenje Bojan Kontič, državna sekretarka na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Martina Vuk, direktorica Doma za varstvo odraslih Velenje Violeta Potočnik Krajnc, direktorica Andragoškega zavoda Ljudska univerza Velenje Brigita Kropušek Ranzinger, direktorica Centra za socialno delo Velenje Valerija Kidrič, vodja in koordinator socialno varstvene storitve pomoč na domu Centra za socialno delo Velenje mag. Lidija Hartman Koletnik, predsednica Univerze za III. življenjsko obdobje Velenje Zdenka Uršnik in predstavnik upokojencev Drago Kolar.

Dejstvo je, da živimo v času, ko se življenjska doba povečuje in je število starostnikov v porastu. Starejši si želijo čim dlje časa ostati doma, v domačem okolju. Poleg zagotavljanja socialnovarstvenih storitev, gradnje oskrbovanih stanovanj je potrebno razmišljati tudi o drugih možnih oblikah bivanja (npr. sobivanje). Prisotni so se strinjali, da je v današnjem času pomembno medgeneracijsko sodelovanje, pristen dialog, pomoč, solidarnost, predvsem pa potrpljenje in sprejemanje.

Mestna občina Velenje je že leta 2009 pristopila k projektu Velenje, starosti prijazno mesto, katerega cilj je izboljšanje kakovosti življenja starejših občank in občanov. V okviru projekta starejše usmerjamo v aktivno staranje, ki spodbuja in krepi možnosti za zdravje, vključenost v družbo ter zagotavlja varno in zadovoljno starost.

Prijazen pozdrav,

Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje