O-STA

Roboti navdušili obiskovalce na Dnevih industrijske robotike na UL FE

Namen Dnevov industrijske robotike je tudi krepitev sodelovanja med industrijo, fakulteto in študenti
Predstavitev telekinetičnega vodenja
Robotska aplikacije, ki sestavlja izdelek
Študentje so tudi letos predstavili raznovrstne robotske aplikacije, ki so uporabne v industriji in v vsakdanjem življenju

Tudi letos so študenti ljubljanske Fakultete za elektrotehniko javnosti predstavili zanimiv in raznolik svet robotike. Roboti so uporabni tako v vsakdanjem življenju kot tudi v svetovni industriji - najdemo jih v avtomobilski, letalski, pojavljajo se tudi v turizmu, finančnem sektorju in še bi lahko naštevali. Na tradicionalnih Dnevih industrijske robotike, ki so potekali od 9. aprila, zaključujejo pa se v petek, 13. aprila, so s prikazom različnih robotov predstavili njihovo uporabo za industrijo in vsak dan. Obiskovalci so si lahko na Fakulteti za elektrotehniko ogledali robote, ki so hitro sortirali pošto, sestavljali sestavljanko, jim pripravili toast, postregli s piškoti in limonado in še kaj.

Na ogled so bile atraktivne in vsestranske robotske aplikacije

Študentje so tudi letos predstavili raznovrstne robotske aplikacije, ki so uporabne v industriji in v vsakdanjem življenju. Z Yaskawinim robotom so predstavili uporabnost sistema telekinetičnega vodenja, ki pa v industrijski robotiki še ni pogosto implementiran. Za industrijski pridih sta dodatno poskrbela še Kukina robota, prvi je sestavljal izdelek, drugi pa brusil varnostne ventile in svoje delo preverjal preko Omronove kamere. Obiskovalci so videli tudi, kako lahko robot hitro sortira pošto, s čimer je zagotovljeno tudi manj napak in kako robot enostavno sestavi sestavljanko. Kar tri robotske aplikacije pa so poskrbele, da obiskovalci niso ostali lačni in žejni. Ena jim je pripravila toast, druga postregla s piškoti in tretja pripravila in ponudila osvežujočo limonado.

Krepitev sodelovanja med industrijo, fakulteto in študenti

Namen Dnevov industrijske robotike je tudi krepitev sodelovanja med industrijo, fakulteto in študenti. Študentom omogočajo, da spoznavajo podjetja, ki se ukvarjajo s področjem robotike in iščejo morebitne nove sodelavce. Dnevi industrijske robotike so se v ponedeljek začeli s predavanji na temo robotike, kjer so svoje projekte predstavili akademiki in strokovnjaki iz industrije. Zadnji dan dogodka, petek, pa je namenjen strokovni ekskurziji v podjetji LTH Casting in Domel, kjer si bodo udeleženci ogledali uporabo robotike in avtomatiziranih sistemov v praksi.

Razglasitev rezultatov tekmovanja RobotChallenge

V okviru dogodka je potekalo tudi tekmovanje v izdelavi in simulaciji robotskih celic v virtualnem okolju imenovano RobotChallenge. Na tekmovanju je zmagala ekipa Kirbiš Team, nagradi pa sta prejeli tudi drugouvrščena ekipa 6-axis ter tretjeuvrščena ekipa Samo in Frodo. Študenti so se pomerili v treh nalogah - brušenje in vrtanje deske za rolko, nanašanje barve na desko na tekočem traku ter pritrditev koles in vijačenje matice na podvozje rolke. Tekmovanje RobotChallenge, ki je bilo sestavljeno iz dveh uvodnih predavanj ter tekmovalnega dela, je sicer potekalo že pred začetkom Dnevov industrijske robotike, nagrade pa so podelili v ponedeljek, 9. 4.