O-STA

Na pot z gotovino ali kartico?

Na pot z gotovino ali kartico?
Ker so prvomajski prazniki tik pred vrati, smo zbrali nekaj praktičnih nasvetov za varno in brezskrbno preživljanje dopustniških dni. Če na kratko povzamemo: previdno shranjujte gotovino in plačilne kartice, večje dvige gotovine v tuji valuti pa opravite na tujem, pri čemer vedno izberite možnost brez konverzije. Nadomestila v višini 1,5 % od zneska dviga gotovine ali nakupa za procesiranje transakcij, ki niso v evrih, do nadaljnjega ne bomo zaračunavali. Pa ne pozabite na urejeno zavarovanje in na to, kam se lahko obrnete po pomoč.

Na pot je vsekakor pametno vzeti nekaj gotovine v lokalni valuti in dve plačilni kartici. Vsaj ena od njiju naj bo mednarodna plačilna kartica z odloženim plačilom, torej Mastercard ali Visa, pri čemer je najbolje, da se pred odhodom pozanimate, katera je v državi, kamor se odpravljate, bolj priljubljena. Preverite tudi, kakšen mesečni limit na karticah, ki jih boste uporabljali na poti, in če je potrebno, si ga začasno zvišajte prek NLB Klika ali v NLB Poslovalnici.

Kako je najbolje plačevati na Hrvaškem?

S seboj na dopust na Hrvaško vzemite le nekaj malega gotovine v kunah, večji dvig gotovine pa raje opravite na Hrvaškem, in sicer s kartico osebnega računa BA Maestro. Provizija za dvig vam bo še vedno zaračunana, a bo znatno nižja kot pri dvigu s kartico z odloženim plačilom. Pri dvigu gotovine v kunah svetujemo, da izberete možnost brez konverzije (torej v lokalni valuti), saj se s tem izognete nepričakovanim stroškom.

Plačilni kartici Mastercard in Visa uporabljajte za plačevanje na prodajnih mestih, za dvigovanje gotovine pa ju ne priporočamo. Tudi pri plačilu s karticama Mastercard in Visa je na vprašanje, če želite plačati s kunami ali z evri, bolje izbrati prvo možnost in se tako izogniti morebitnim stroškom, ki lahko zaradi tečajnih razlik nastanejo pri pretvorbi valute.

Nadomestila v višini 1,5 % od zneska dviga gotovine ali nakupa za procesiranje transakcij, ki niso v evrih, do nadaljnjega ne bomo zaračunavali.


Pomoč na poti in urejeno zavarovanje

... sta prav tako dve pomembni komponenti brezskrbnega oddiha. Sklenite zdravstveno zavarovanje za tujino, ki krije stroške nujne zdravniške oskrbe in prevoza v primeru bolezni ali poškodbe v tujini ali se še pred prazniki odločite za enega od novih paketov Osnovni, Aktivni ali Premium, ki že vključujejo zdravstveno zavarovanje z medicinsko asistenco na Hrvaškem NLB Vita.

Shranite tudi številko NLB Kontaktnega centra +386 1 477 2000 ali email naslov info@nlb.si, kjer vam naši svetovalci nudijo pomoč ali nasvet 24 ur na dan, vse dni v tednu. Seveda pa lahko z njimi v stik stopite tudi prek spletnega klepeta ali video klica. Zapomnite si: če vam denar, kartice, dokumente ali kar koli drugega ukradejo oziroma če to izgubite, obvestite lokalno policijo, ki naj napiše zapisnik. Če potrebujete pomoč, pokličite slovensko diplomatsko-konzularno predstavništvo v državi, kjer ste.