O-STA

Ravnanje s komunalnimi odpadki

Velenje, 8. maj 2018 - Članice in člani Sveta Mestne občine Velenje so se na današnji seji sveta med drugim seznanili s Poročilom o izvajanju gospodarske javne službe odlaganja ostankov predelave ali odstranjevanja komunalnih odpadkov iz Mestne občine Velenje za leto 2017 in Poročilom o izvajanju lokalne gospodarske javne službe zbiranja in prevoza komunalnih odpadkov in koncesije gradnje področnega centra za ravnanje z odpadki v mestni občini Velenje, občini Šoštanj in občini Šmartno ob Paki za leto 2017 ter sprejeli Predlog Sklepa o sprejemu programa izvajanja gospodarske javne službe odlaganja ostankov predelave ali odstranjevanja komunalnih odpadkov, nastalih na območju mestne občine Velenje za leto 2018 in Predlog Sklepa o sprejemu poslovnega načrta lokalne gospodarske javne službe zbiranja in prevoza komunalnih odpadkov in koncesije gradnje področnega centra za ravnanje z odpadki v mestni občini Velenje, občini Šoštanj in občini Šmartno ob Paki za leto 2018.


Poročilo o izvajanju gospodarske javne službe odlaganja ostankov predelave ali odstranjevanja komunalnih odpadkov iz mestne občine Velenje za leto 2017 je predstavila Tina Kramer, vodja Sektorja za obdelavo in odlaganje odpadkov ter investicije podjetja Simbio, ki ima podeljeno koncesijo in tudi opravlja storitve v okviru Regijskega centra za ravnanje z odpadki v Celju.

Poročilo o izvajanju lokalne gospodarske javne službe zbiranja in prevoza komunalnih odpadkov in koncesije gradnje področnega centra za ravnanje z odpadki v mestni občini Velenje, občini Šoštanj in občini Šmartno ob Paki za leto 2017 je predstavil direktor podjetja PUP-Saubermacher Janez Herodež. Glavna dejavnost gospodarske javne službe je zbiranje in prevoz komunalnih odpadkov, izvajajo ločeno zbiranje različnih snovnih tokov odpadkov, od bioloških, papirja ter papirne in kartonske embalaže, mešane embalaže, embalaže iz stekla, mešanih komunalnih odpadkov, izvajajo ločeno zbiranje kosovnih in nevarnih odpadkov z akcijami, zbirajo odpadke, ki so prepuščeni ali oddani v zbirnem centru in zagotavljajo oddajo posameznih snovnih tokov v recikliranje, predajo embalaže embalažnim družbam in shemi za elektronske in električne odpadke, ter odvoz odpadkov na predelavo in odlaganje v regijski center v Celju. Centru za ponovno uporabo pa oddajajo materiale, ki jih je mogoče še ponovno uporabiti. Vsako leto izvajajo tudi informiranje in osveščanje občanov o načinih zmanjševanja količine odpadkov.

Ravnanje z odpadki v obeh podjetjih je usmerjeno k maksimalnemu zmanjševanju količine odpadkov, ki jih na koncu celotnega procesa odložimo.

Prijazen pozdrav,

Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje