O-STA

BackBox : Samodejno kreiranje in validacija varnostnih arhivov mrežnih konfiguracij

BackBox, dobavitelj vodilne programske rešitve za avtomatizacijo varnostnega kopiranja in obnavljanja za varnostne in omrežne komponente, ki ga v Sloveniji uradno zastopa podjetje REAL security d.o.o.,

Programska oprema BackBox nam pomaga avtomatizirati procese pridobivanja, varnostnega arhiviranja in obnavljanja konfiguracij za varnostne in omrežne komponente informacijskega sistema. BackBox zagotavlja, da so vse konfiguracijske datoteke podprtih naprav in rešitev varno shranjene na enem osrednjem mestu, preverjeno v izvorni obliki, ter da se omogoči hitro okrevanje, ko je to potrebno.

V IT-ju moramo za potrebe kontinuitete poslovanja računati na to, da naprave po žargonsko 'crkujejo' ali 'friznejo'. Četudi imamo v skladišču rezervo je lahko vzpostavitev originalnega stanja dolgotrajna zaradi ponastavitve nadomestne naprave. Omrežje se običajno sestoji iz množice naprav. Podobno kot so varnostni arhivi podatkov ali virtualnih naprav, si lahko organiziramo tudi varnostni arhiv konfiguracij. A predstavljajmo si, da moramo konfiguracijo vsake posebej ročno arhivirati. Ali pa napisati skripto za eno družino naprav enega proizvajalca in jo prirediti vsaki posamezni napravi. Oboje je zamudno že na začetku, pogosto pa so potrebne prilagoditve zaradi nameščanja novih naprav ali spreminjanja konfiguracij omrežja.

Zdaj pa si namestimo BackBox. BackBox je centralni repozitorij za varnostne kopije konfiguracij množice omrežnih naprav in rešitev. Prva prednost te rešitve, ki smo jo že večkrat omenili, je avtomatizacija - BackBox lahko z združljivih naprav samodejno potegne vse za obnovitev potrebne nastavitve ali konfiguracijske datoteke. In to enkrat ali periodično, s čimer lahko enostavno zagotovimo aktualnost konfiguracijskega arhiva. Druga pomembna funkcija take rešitve je trajno zagotovilo, da je vsako konfiguracijo po potrebi tudi zares mogoče obnoviti iz varnostnega arhiva. BackBox vključuje štiri validacijske postopke.

KONTROLNA VSOTA - MD5

BackBox si shrani kontrolno vsoto vseh datotek, ki si jih bo prenesel s končnih naprav. Na ta način je mogoče enostavno preveriti integriteto vsake datoteke po prenosu v varnostni arhiv ali pred ponovno namestitvijo na izvorno napravo.

DATOTEKE IN VSEBINA

Za ASCII datoteke, torej tiste v katerih je so nastavitve zapisane kot običajno čitljivo besedilo, lahko BackBox administrator definira iskalne postopke po tekstu. Ti lahko preverijo, da se znotraj konfiguracije kjerkoli ali v določeni vrstici nahaja neko vnaprej določeno besedilo oz. niz znakov. Če to drži, smo lahko veliko bolj prepričani v konsistenco arhiva, sploh pa v kombinacijami z drugimi validacijskimi postopki.

DATOTEKE IN ODSTOPANJE VELIKOSTI

BackBox-u lahko naročimo, da pričakuje za datoteko da je v določenem velikostnem razponu. Alarm zaradi odstopanja opomni administratorja na potrebo po ročni verifikaciji varnostne kopije.

DATOTEKE IN KORUPCIJA PODATKOV

Velika večina neveljavnih arhivov nastane zaradi okvare tj. nenamerne spremembe podatkov c datoteki, kar se lahko zgodi tokom transferja datotek med sistemi, zaradi napake na diski, poseganja v datoteko ali kame napake med obdelavo. BackBox lahko samodejno odpre vsak varnostni arhiv in preveri ali je kako pokvarjen, to je možno tudi za arhive tipa tar.gz.

Avtor / prevod: Robert Lubej

Povezava do izvorne novice:

" http://www.backbox.co/news-events/

### ### ###

O BackBox

BackBox je ponudnik in hkrati tudi naziv njihove vodilne programske rešitve za avtomatizacijo varnostnega kopiranja in obnavljanja za varnostne in omrežne komponente informacijskega sistema. BackBox zagotavlja, da so vse konfiguracijske datoteke podprtih naprav in rešitev varno shranjene na enem osrednjem mestu, preverjeno v izvorni obliki, da se omogoči hitro okrevanje, ko je to potrebno. Podprt z vedno aktualnim inventarjem in funkcijo za primerjavo konfiguracij je idealen v vseh okoljih - za vsako organizacijo, več-najemniški podatkovni center ali ponudnika naprednih storitev. Strankam pomaga vzdrževati brezhibno homogeno delovanje raznolikega omrežja in varnostnega okolja z zagotavljanjem odpornosti kompleksne infrastrukture in prožne odzivnosti pri razreševanju težav.

Safeway LTD je vodilno izraelsko podjetje s področja informacijske varnosti, ki je po več desetletjih nabiranja izkušenj pri načrtovanju in vzdrževanju naprednih omrežij in varnostnih storitev razvilo BackBox, ki je sedaj deloma tudi v lasti največjega izraelskega mobilnega operaterja Cellcom.

Več o podjetju najdete na spletnih straneh: http://www.backbox.com/

Dodatne informacije:

Alen Šalamun, tehnični direktor

" alen.salamun@real-sec.com

REAL security d.o.o.

Žolgarjeva ulica 17

2000 Maribor

tel.: 02 234 74 74

http://www.real-sec.com

info@real-sec.com