O-STA

Pet minut za merjenje na ljubljanski Fakulteti za elektrotehniko

Tudi letos bodo na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani (FE UL) pripravili dogodek, s katerim želijo pokazati svojo raznolikost, interdisciplinarnost in sposobnost povezovanja z drugimi strokami. Dogodek Pet minut za merjenje bo v avli fakultete na Tržaški cesti 25 v Ljubljani potekal v četrtek in petek, 17. in 18. maja, namenjen pa bo osnovnošolcem, srednješolcem, študentom ter drugim zainteresiranim posameznikom. Osrednja tema letošnjega dogodka, ki bo potekal vsak dan od 9. do 16. ure, bo nova definicija enot mednarodnega sistema enot SI in merjenje kot osnovna dejavnost v vsakem znanstvenem in tehnološkem poskusu.

Številni zanimivi poskusi ...

Obiskovalcem bo na voljo akustična gluha soba, v kateri bodo lahko v tišini spoznali zvočno kamero, poskusili oceniti nadležnost zvokov ter izmerili svoje slušne prage. Prikazani bodo standardizirani postopki in testi za merjenje učinkovitosti robotskih sesalnikov, obiskovalci pa bodo lahko potresli referenčne smeti in opazovali uspešnost sesalca. Zanimivo bo tudi merjenje temperature s sevalnimi termometri, pri čemer bodo na fakulteti predstavili delovanje termovizijskih kamer, obiskovalci pa bodo lahko opazovali temperaturno sliko okolice, svojega obraza in različnih predmetov. Poleg merjenja temperature bo prikazano tudi merjenje slastnosti sladkih dobrot in ocenjevanje okusa z organoleptičnimi meritvami. Obiskovalci bodo lahko s pomočjo merilnikov alkohola in rumovih kroglic preizkusili svojo alkoholiziranost in spoznali, kako zunanja magnetna polja vplivajo na kompas in njihov telefon. Sodelovali bodo pri merjenju, kako močno se lahko prestrašijo, in si lajšali bolečine v kolenih z magnetno terapijo. Seznanili se bodo z meritvami v našem vsakdanjiku in spoznali pravo resnico o temperaturi v domačem hladilniku. Ogledali si bodo lahko prikaz merjenj na najvišji ravni, kjer bodo za najtočnejše merjenje temperature na svetu uporabljeni znanstveni merilni instrumenti, kot so precizijski merilni uporovni mostiči, referenčni električni upori, fiksna celica trojne točke argona in etalonski platinasti uporovni termometri. Spoznali pa bodo lahko tudi generatorje zračne vlažnosti in merjenje vlage v zraku ter se skoraj dotaknili celice trojne točke vode, ki omogoča najtočnejšo določeno temperaturo na Zemlji. Prikazano bo tudi, kaj je to metrološka piramida.

... in predavanja

Poleg številnih zanimivih poskusov bodo organizirali tudi raznovrstna petnajstminutna predavanja, ki bodo potekala vsako polno uro med 11. in 14. uro. Predavanja bodo o novih definicijah enot mednarodnega sistema enot SI, meritvah elektromagnetnih motenj, merjenju stresa pri živalih v prašičereji, merjenju počutja ljudi, ki so izpostavljeni ultrazvoku in infrazvoku, modernih načinih zdravljenja s pomočjo protonske terapije. Prav tako bodo obiskovalci lahko slišali, kako se meri slabost v navidezni resničnosti in kako država poskrbi, da bencinski servisi točno merijo gorivo.

Vabljeni, da se nam pridružite in raziskujete z nami.