O-STA

V Lipici bodo praznovali 438. rojstni dan lipicanca

Najlepši lipicanci Kobilarne Lipica in Združenja rejcev lipicanca Slovenije bodo v nedeljo, 20. maja, nastopili na Dnevu lipicanca, s katerim se bodo poklonili 438. rojstnemu dnevu lipicanca in Kobilarne Lipica. Vrhunec privlačnega celodnevnega praznovanja bo konjeniški spektakel na hipodromu ob 15. uri, kjer bodo nastopili najlepši lipicanci Kobilarne Lipica in Združenja rejcev lipicanca Slovenije, ki povezuje zasebne rejce teh plemenitih konj v Sloveniji.

Dan lipicanca v Kobilarni Lipica s konjeniškim spektaklom

19. maja bo namreč minilo 438 let, odkar je Habsburški nadvojvoda Karel II, sin cesarja Ferdinanda I. Habsburškega, odkupil lipiško posest od tržaškega škofa. S tem je postavil temelj današnje kobilarne v Lipici, ta dan pa šteje tudi kot začetek reje lipicanske pasme konj. Vrhunec privlačnega, pestrega in sproščenega programa ob Dnevu lipicanca bo konjeniški spektakel z najlepšimi lipicanci, žrebički in konjeniškimi gosti, ki se bo začel ob 15. uri na lipiškem hipodromu. Očarali bodo s svojo lepoto, prijaznim značajem, eleganco in figurami klasičnega dresurnega jahanja. Navdušili bodo s spektakularno vožnjo vpreg in kot najboljši partnerji mladih jahačev, ponosni mogočni žrebci iz Lipice pa bodo najbolj pritegnili s spektakularnimi skoki šole nad zemljo. Ganljiv zaključek praznovanja bodo pripravila najmlajša letošnja žrebeta - največji dragulji Kobilarne Lipica - ko bodo v spremstvu svojih mater prišla na hipodrom.

Tekmovanje v vožnji vpreg

V nedeljo, 20. maja, se bo praznovanje začelo že ob 9. uri s tekmovanjem najboljših slovenskih voznikov, ki se bodo predstavili v dresurni in spretnostni vožnji vpreg. Obiskovalci bodo lahko spoznali igriva lipicanska žrebeta, sledile bodo predstavitve sedlanja in podkovanja lipicanskih konj, medtem ko bodo najmlajše pritegnile ustvarjalne delavnice in spoznavanje ponijev. Nepozabna doživetja za družine bodo tudi vožnje s kočijo po najlepših skritih kotičkih lipiškega posestva, obiskovalci pa bodo lahko spoznali življenje čudovitih belih konj tudi na vodenih ogledih kobilarne. Uvod v praznovanje Dneva lipicanca pa se bo začelo že v soboto, 19. maja, ko bo potekalo finale ŠKL T-Ball in ŠKL med dvema ognjema, ki bo v Lipico pritegnilo okrog tisoč nadobudnežev iz 45 slovenskih šol.

Pestro celodnevno dogajanje bosta v lipiškem parku spremljala glasba v živo in mamljiva kulinarična ponudba z žara. Vstopnice za praznovanje Dneva lipicanca in ogled predstave so na voljo po posebno ugodni ceni že v predprodaji na www.eventim.si.