O-STA

Evropske statistične igre - Ekipa JML iz Gimnazije Kranj odlična druga

V sodelovanju z Eurostatom, smo v Sloveniji prvič uspešno izvedli Evropske statistične igre. Ekipa JML iz Gimnazije Kranj je bila v evropskem finalu odlična druga. Uspeh slovenskih dijakov je dopolnila ekipa ALFEGMS3 iz Gimnazije Murska Sobota, ki se je v kategoriji A (3. in 4. letniki) uvrstila med TOP 5 najboljših ekip.

Oktobra 2017 so Eurostat in enajst nacionalnih statističnih uradov začeli prvo evropsko statistično tekmovanje te vrste. Tekmovalo je več kot 11.000 dijakov, starih od 14 do 18 let; med njimi je bilo 394 slovenskih dijakov. Rešiti so morali statistične naloge, iskati podatke in sami pripraviti statistične analize. Najboljših 180 dijakov (17 iz Slovenije) se je uvrstilo v evropski del tekmovanja, kjer so predstavljali svoje države. V tem delu so morali pripraviti dvominutni videoposnetek o tem, zakaj je uradna statistika pomembna v današnjih družbah. Predložili so neverjetno ustvarjalne in zabavne videoposnetke.

V mlajši skupini (14-16 let) je prvo mesto zasedla skupina Pakila9D (Finska), na drugo mesto se je uvrstila slovenska skupina JML, na tretje mesto pa skupina Moc_zbioru (Poljska). V starejši skupini (16-18 let) je prvo mesto zasedla skupina Toivasnik (Finska), na drugo mesto se je uvrstila skupina Hypothesis (Ciper), na tretje mesto pa skupina Leonardo (Italija). Žirijo sta prepričala tudi preostala dva prispevka med najboljšimi petimi, to sta prispevka skupin Matinfy (Poljska) in ALFEGMS3 (Slovenija).

Več informacij in videi šestih slovenskih ekip so na voljo na www.stat.si/Igre