O-STA

Evropska noč raziskovalcev 2018 in 2019

Konzorcijski partnerji projekta Varni z znanostjo/Safe with Science (SAWE): Univerza v Mariboru, Univerza na Primorskem, Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer

Osrednji namen projekta "Varni z znanostjo" je popularizirati poklic raziskovalca, znanstvenika in ga približati širši javnosti, zlasti mladim. Projekt skozi vrsto aktivnosti ozavešča o družbeno pomembni vlogi raziskovalcev, znanosti in vplivu le-te na in varen vsak dan domala vseh področij človekovega delovanja. Obenem seznanja z vrsto evropskih pa tudi nacionalnih programov financiranja in drugih aktivnosti, namenjenih razvoju kariere raziskovalcev, raziskovalnemu delu, opremi in atraktivnih delovnih pogojev. V sklopu projekta bo opravljena tudi mednarodna raziskava v sodelovanju z Univerzo v Latviji (orig. Latvijas Universitāte) o učinkih projekta oz. dogodka na percepcijo poklica znanstvenika, raziskovalca ter zanimanju mladih za ta poklic.

Kot preddogodek pripravljamo "Stand-up science" / "Stand-up Znanost", ki vas bo najprej nasmejala in vam potem razgibala možgane. Ali obratno. Ponuja vam humoristični uvid v fascinantna znanstvena razmišljanja akademskega življa in resnične zgodbe poklicne poti. Ker znanstvene raziskave kažejo, da je smisel za humor odraz visokega IQ in ker je znanost širok pojem, ne preseneča, da bodo z vami ugledni znanstveniki.

Osrednji dogodek projekta Varni z znanostjo je Evropska noč raziskovalcev, ki bo v Sloveniji potekala v letih 2018 in 2019 tudi v: Ljutomeru, Mariboru, Brežicah, Kopru, Izoli in sicer na več lokacijah posameznega kraja, na zadnji septembrski petek v letih 2018 in 2019. Program je privlačen za vse, ki jih zanima, "kako deluje" in kaj znanost pomeni za naša življenja zlasti z vidika varnosti. Je priložnost za sodelovanje v zanimivih poskusih, delavnicah, ogledih laboratorijev ter za sproščeno druženje z raziskovalci v festivalnem vzdušju.

Že več kot deset let je stalnica prireditve geslo "Raziskovalci so med nami", s čimer ozavešča njihov pomemben, sicer morda manj očiten pa vendar izjemno pomemben vpliv na naše vsakdanje varno bivanje na različnih področjih. Raziskovalci so med nami že od leta 2006 tudi na samem dogodku v sproščenem in zabavnem vzdušju. Že vrsto let bogatijo program izkušenih znanstvenikov tudi mlajši raziskovalci osnovnih in srednjih šol z izbranimi raziskovalnimi in inovativnimi nalogami gibanja "Mladi za napredek Maribora" v sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine Maribor.

Prireditev je zato izjemna priložnost zlasti za mlade, saj lahko ob druženju z izkušenimi znanstveniki in mlajšimi raziskovalci ter sodelovanju pri zabavnih eksperimentih spoznajo različne vidike atraktivnega poklica raziskovalca, ki odpira vrsto kariernih možnosti. Mladi si lahko odgovorijo na vrsto vprašanj kot so: kako je biti raziskovalec, kaj vse raziskovalec pri delu počne, kako usklajuje delo s hobiji in družino.

Program je zasnovan poljudno. Kljub znanstveni in raziskovalni vsebini prepletajoče s z glasbenim in zabavnim programom, je namenjen širši javnosti, zlasti mladim.

V sodelovanju z Zvezo prijateljev Mladine intenzivno pripravljamo Nagradni natečaj namenjen otrokom in mladim, ki obiskujejo vrtec, osnovno in srednjo šolo z naslovom "Raziskovalec-varuh kulturne dediščine", s čimer še posebej obeležujemo leto 2018, ki je Evropsko leto kulturne dediščine. Razpis bo objavljen predvidoma do 22. junija 2018 na spletni strani www.ern.um.si. Prijazno vabljeni k čim številčnejšemu sodelovanju.

Sodelujoči:

- Univerza v Mariboru: Fakulteta za varnostne vede, Fakulteta za zdravstvene vede, Medicinska fakulteta, Pedagoška fakulteta, Pravna fakulteta, Filozofska fakulteta, Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede, Fakulteta za naravoslovje in matematiko, Fakulteta za turizem;

- Univerze na Primorskem: Fakulteta za vede o zdravju Izola, Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije, Fakulteta za humanistične študije, Fakulteta za turistične študije-Turistica, Pedagoška fakulteta, Fakulteta za management;

- nekoč dijaki, danes znanstveniki Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer z učitelji in dijaki;

- vrsta podpornikov, brez katere Evropske noči raziskovalcev 2018 in 2019 ne bi bilo: Zveza prijateljev mladine Maribor, Center eksperimentov Maribor, Europark Maribor, Salon uporabnih umetnosti, Zavod Pip Maribor, Europe Direct, Ministrstva za izobraževanje znanost in šport, nacionalna kontaktna oseba za program Marie Skłodowska Curie Obzorja 2020, Astronomsko društvo Orion, Pretorska palača, inkluzivni park Koper, Zavod Pip Murska Sobota, ŠIC Ljutomer, Europa Direct Koper-Capodistria, Občina Koper-Capodistira, Radio Capris, Radio Koper, Občina Izola, Radio RAI, Občina Koper-Capodistria, mediji.

Za konzorcij Varni z znanostjo:

Univerza v Mariboru

www.ern.um.si

Email: ern@um.si