O-STA

Čas je za okolju prijazne klimatske naprave

Naprava Daikin Emura predstavlja popolno povezavo med vrhunsko tehnologijo in estetskim dizajnom (Foto: Arhiv Airabela)
Dakin Ururu Sarara je bila na testu Zveze potrošnikov Slovenije izbrana za najboljšo klimo na trgu (Foto: Arhiv Airabela)
Dakin Ururu Sarara spada z oznako A +++ v načinu ogrevanja in hlajenja v najvišji energetski razred (Foto: Arhiv Airabela)
Daikin Emura spada v načinu hlajenja v razred A+++ (Foto: Arhiv Airabela)
Daikin Emura pri hlajenju uporablja plin R-32, ki ima manjši vpliv na okolje in omogoča boljšo učinkovitost (Foto: Arhiv Airabela)
Daikin Emura je na voljo v antracid srebrni in kristalno beli barvi (Foto: Arhiv Airabela)
Klimatska naprava FTXM spada v energetski razred A+++ (Foto: Arhiv Airabela)
FTXM zaznamuje prenovljeni dizajn z modernimi linijami, ki je nevpadljiv, a prepoznaven (Foto: Arhiv Airabela)
Naprava FTXM je primerna tako za večje, kot tudi za najmanjše prostore (20m²) (Foto: Arhiv Airabela)
Vse enote FTXM vsebujejo plin R-32 (Foto: Arhiv Airabela)

Čas je za okolju prijazne klimatske naprave

V zadnjih dvajsetih letih so tudi klimatske naprave postale bolj zelene. Tehnološko najnaprednejši modeli klim japonskega proizvajalca Daikin so na voljo tudi v Sloveniji.

Tradicija in razvoj z roko v roki

Daikin je japonsko podjetje, ki ima že skoraj stoletno tradicijo izdelovanja klimatskih (in ogrevalnih) naprav. Podjetje je vzpostavilo svoj laboratorij, v katerem razvija okolju prijazna hladiva (HFC pline) in lastno tehnologijo. Ne preseneča dejstvo, da je razvilo novo hladilno sredstvo R-32, ki ima v primerjavi z do sedaj razširjenim hladivom R-410A, do 3x nižji potencialni vpliv na globalno segrevanje. Kot prvi na svetu, je Daikin, leta 2012 pričel prodajati klimatske naprave delujoče na ta plin. Najprej so se zanje zanimali v Avstraliji in Novi Zelandiji in celotni Aziji, od leta 2013 pa so jih pričeli prodajati tudi v Evropi.

Klimatske naprave z najsodobnejšim hladilnim sredstvom

Pričetek prodaje najbolj inovativnih Daikinovih produktov v Evropi sovpada s pričetkom delovanja podjetja Airabela. Airabela je vodilni distributer Daikinovih naprav v Sloveniji. Podjetje v svojem salonu na Šmartinski cesti 58a že šest let zapovrstjo predstavlja, svetuje in prodaja ogrevalne in hladilne naprave tega vodilnega svetovnega proizvajalca hladilnih in ogrevalnih naprav. V svoji ponudbi ima številne modele klimatskih naprav na hladivo R-32, kot na primer Ururu Sarara, Daikin Emura in Daikin Perfera, ter tudi najnovejšo toplotno črpalko, izboljšano in optimizirano Althermo 3, ki prav tako deluje na plin R-32. V tem trenutku je podjetje Airabela med redkimi distributerskimi podjetji, ki arhitektom, inženirjem, projektantom, monterjem in drugim ponuja, v tehnološkem smislu, ta hip najboljše hladilne in ogrevalne naprave. Investicija v omenjene sisteme se hitro povrne, saj bodo naprave polnjene z R-32 še zelo dolgo v uporabi.

Uporabo tega hladiva določajo nenazadnje regulative Evropske unije. Sedaj sistem kvot obvezuje vsakega proizvajalca klimatskih in hladilnih naprav k manjšanju količine F plinov v klimatskih napravah in nižanju količine v ozračje spuščenih plinov. Že čez 7 let bo uporaba do sedaj razširjenega plina R-410A prepovedana v vseh napravah, ki vsebujejo manj kot 3kg tega plina.

Pomoč pri pravilni izbiri

Hladilno sredstvo je izredno pomemben faktor pri izbiri klimatske naprave, a nikakor ne edini. Štejeta tudi energetska učinkovitost in cenovna dostopnost. Ste vedeli da Daikinove klimatske naprave spadajo v najvišji energetski razred? Že omenjena klima Ururu Sarara se nahaja na vrhu z oznako A+++ v načinu hlajenja in ogrevanja, Daikin Emura pa v načinu hlajenja A+++, in v načinu ogrevanja A++. Prav pred kratkim pa je Zveza potrošnikov Slovenije predstavila rezultate primerjalnega testa klimatskih naprav. Daikinove naprave so dosegle odlične rezultate, klima Ururu Sarara pa je bila izbrana za najboljšo klimo na trgu. K lažji izbiri nenazadnje pripomore tudi ogled naprav v živo, v salonu Airabela, in pogovor z njihovim izkušenim svetovalcem. Vabljeni!