O-STA

Baletni koncert Junij v Ljubljani napolnil dvorano ljubljanske Opere

Plesalci iz Orfične himne koreografa Jeroena Verbruggena Foto: Darja Štravs Tisu

Nocoj ob 20. uri se bodo na velikem odru ljubljanske Opere z zaokroženim programom predstavili baletni solisti SNG Opera in balet Ljubljana pod vodstvom umetniške vodje Sanje Nešković Peršin.

V koreografiji Belgijca Jeroena Verbruggena, ki je za ljubljanski ansambel postavil balet Orfična himna, se bodo predstavili Rita Polacchi, Kenta Yamamoto, Lukas Zuschlag, Yuki Seki, Filippo Jorio, Hugo Mbeng, Filip Viljušić, Owen Lane, Richel Wieles in Yujin Muraishi. Umirajočega laboda na glasbo Camilla Sainta - Saensa bo zaplesala Lara Flegar, na Minkusov balet Don Kihot pa bosta pas de deux odplesala Ana Klašnja in Petar Đorčevski.

Duet iz Prokofjeve Pepelke bosta poustvarila Marin Ino in Owen Lane, Nina Noč in Filippo Jorio pa bosta na koreografijo našega plesalca Owna Lanea odplesala del The quality of mercy. V koreografiji Mariusa Petipaja bosta pas de deux iz Diane in Actaeona odplesala Chie Kato in Yujin Muraishi. V koreografiji baletnega solista Lukasa Zuschlaga pa Party of two plešeta Mateja Železnik in Owen Lane.

Adamova klasična Giselle bo na odru po letu 1995 ponovno zaživela 11. aprila 2019, tokrat pa nas bosta v pas de deux povedla Marin Ino in Richel Wieles. Pandurjeva Simfonija otožnih pesmi v koreografiji Ronalda Savkovića je na gostovanju v Latinski Ameriki doživela stoječe ovacije plesnih navdušencev, plesni par Giorgia Vailati in Kenta Yamamoto pa bosta del rahločutne zgodbe o izgubi odplesala tudi pred nocojšnjim občinstvom. Baletni večer bosta sklenila Nina Noč in Hugo Mbeng z Adamovim baletom Gusar v koreografiji slavnega Petipaja.